Podijeljena stranka

SDP bira predsjednika: Jednog kandidata javno nisu podržali istaknuti članovi, ali...

Zoran Paunović i Siniša Hajdaš Dončić Foto: Lucija Ocko/Cropix
SDP u subotu održava drugi krug izbora za novog predsjednika stranke. Članovi će moći birati između Siniše Hajdaš Dončića i Zorana Paunovića, pri čemu se Hajdaš Dončić smatra kandidatom kontinuiteta, dok se Paunović opisuje kao novo lice koje donosi svježinu i promjenu.

Članice i članovi SDP-a u subotu će u drugom krugu između Siniše Hajdaš Dončića i Zorana Paunovića birati novog, petog predsjednika stranke, pri čemu se Hajdaš Dončić smatra kandidatom kontinuiteta, dok se Paunović opisuje kao novo lice koje donosi svježinu i promjenu.

Oko 22 tisuće članica i članova SDP-a u subotu je ponovno pozvano da izađu na birališta i izaberu novog čelnika stranke između dosadašnjeg potpredsjednika stranke i bivšeg ministra prometa Siniše Hajdaš Dončića i gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića. Hajdaš je u prvom krugu dobio 48,78, a Paunović 20,65 posto glasova članica i članova SDP-a.

Po objavi rezultata protukandidati Mladen Kešer i Mirando Mrsić svoje su glasače pozvali da glasaju za Paunovića, dok se Sanja Major nije htjela izjasniti kome ide njezina potpora u drugom krugu.

Za razliku od viđenijih članova stranke koji su se izbjegavali izjasniti o svojim preferencijama, članica Predsjedništva SDP-a i potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac najavila je da će glasati za Paunovića. 

"Tri puta smo pokušavali istim politikama i gubili smo izbore. Ako želimo pobjedu, smatram da trebamo promjenu", pojasnila je svoj izbor.

Prema političkim kuloarima, iza Paunovića navodno stoji i troje novoizabranih potpredsjednika Biljana Borzan, Mirela Ahmetović i Ranko Ostojić. Hajdaš Dončić smatra se kandidatom kontinuiteta i navodno ga favorizira dosadašnji predsjednik stranke Peđa Grbin. Upućeni tvrde da bi njegovom pobjedom bio zadovoljan i predsjednik Republike Zoran Milanović kojega neki smatraju sivom eminencijom stranke.

Prošlu subotu članstvo je izabralo Predsjedništvo stranke, među kojima su od 17-ero članova po broju glasova i zip-modelu potpredsjednici stranke automatski postali Borzan, Ahmetović, Mišel Jakšić i Ostojić. Zanimljivo je da je Glasovac dobila više glasova nego Jakšić i Ostojić, ali zbog zip-modela nije mogla postati potpredsjednica. Apsolutna rekorderka po broju glasova je Borzan, koja je dobila više glasova nego oba predsjednička kandidata zajedno.

Izabran je i Glavni odbor SDP-a koji broji 103 člana i koji će se sastati već u iduću subotu i izabrati novog glavnog tajnika stranke.

Drugi krug izbora u SDP-a odvija se u sjeni mini-skandala u Splitu, a neki tvrde i u drugim mjestima, gdje su utvrđene nepravilnosti vezano uz izborne listiće i malverzacije s glasanjem. Središnja izborna komisija stoga je donijela odluku da se izbori u Splitu za Predsjedništvo i Glavni odbor ponove, međutim, nakon nekoliko žalbi Statutarna komisija tu je odluku poništila uz obrazloženje da su povrede navedene u rješenju SIK-a proceduralne naravi nedostatne za poništavanje izbora.

Zadnjeg dana na dužnosti predsjednika SDP-a Peđa Grbin u petak je novinarima u Saboru pojasnio da je SIK za SDP ono što je DIP na nacionalnim izborima, a Statutarna komisija stranački pandan Ustavnom sudu. Nije se jednom dogodilo da je DIP odlučio na jedan, a USUD na drugi način. Kao što se to događa na parlamentarnim izborima, tako se događa i kod nas, zato što je ovo složen proces koji uključuje jako puno radnji i razilaženja su moguća, kazao je šef SDP-a u odlasku.

SIK je smatrao da su formalne povrede bile tolike da je zbog toga trebalo poništiti glasanje, dok je Statutarna ocijenila da te povrede nisu direktno utjecale na rezultat, dodao je Grbin, odbivši se izjasniti tko je, po njemu, u pravu. Tek je dodao da je, kao i kada je riječ o Ustavnom sudu, za njega odluka Statutarne komisije konačna.

Što se tiče eventualnih budućih prijepora unutar stranke zbog ove situacije, kazao je da, kao što je na njemu bilo da nastoji da problemi ne eskaliraju, istu će zadaću imati i budući predsjednik, tko god bude izabran.

Pročitajte i ovo Vatrogasci na požarištu Veliki požar na istoku Hrvatske: Vatra zahvatila kompleks bazena

Pročitajte i ovo Klimatske promjene U Hrvatskoj se događa masovni pomor koji je već zahvatio veliki dio Europe: "Javlja se sve više ljudi, a prvo što treba napraviti je..."

Pročitajte i ovo Zastrašujući je i inspirativan VIDEO Ovi prizori obišli su svijet: "Sve izgleda nestvarno. Čamci su već spremni..."