Večeras u Provjerenom

Sami sebe nazivaju gradom smrada: "Za ovakvu državu više se ne bih borio!"

Život im diktira smrad u kojem se već godinama guše – jedni im ispuštaju otpadne vode u kanal, drugi prerađuju biootpad bez dozvole, treći pak tale otpadnu plastiku, također bez dozvole.

Smrad je problem stanovnika Slatine, gdje se u krugu od pet kilometara nalaze čak tri pogona od kojih, kažu, ne mogu živjeti. Prijavljuju ih institucijama, no nakon što se utvrdi da neke rade bez dozvola i napišu se kazne, pogoni nastave s radom.

"Krimpolicija je došla. Rekoh: 'Hvala Bogu, vi ste došli, sad ćete to riješiti. A oni su došli mene ispitivati, a ne firmu koja bespravno radi. Mene. Što ja imam s tim!?, govori za Provjereno mještanin Branko Tališman i dodaje: "Sad da dođu, mislim da ne bih išao u rat. Više nikad za ovakvu državu."

Truljenje tona i tona otpada na otvorenom u bioplinskom postrojenju – miris je to koji varira od izmeta, truleži, pa sve do kiselog kupusa, a peče za nos, grlo i oči, kažu Slatinjani. Ne pomaže, tvrde, ni PVC stolarija, a nekima taj problem direktno utječe na posao.

"Gosti u restoranu se žale, naruče hranu, mi hranu poslužimo, oni ustaju, odlaze, neće jesti u smradu. Imamo sve manje posla i ne znamo hoćemo li zbog tog smrada morati zatvoriti restoran", rekao je za Provjereno Goran Ivezić, predsjednik Ceha ugostitelja Slatina i vlasnik restorana sto metara udaljenog od postrojenja.

Stanovnici toga kraja izluđeni su od pogona od kojih neki rade i bez dozvole, ali i od institucija koje su to isto utvrdile – ali ih nisu zaustavile.

Kako je to moguće i što na sve kažu direktori prozvanih tvrtki, saznajte u večerašnjoj emisiji u 23:45 na Novoj TV.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade Plenković objasnio zašto Milanović nije bio pozvan na samit o Ukrajini: "To je apsurdan vapaj. Da nije smiješno, bilo bi tragično"

Pročitajte i ovo Prašina i blato - svakodnevica Prevareni stanovnci Srebrnjaka: "Ovo je potpuni pakao. Kao da smo se vratili 100 godina unatrag"

 

Povezane teme