povukli su potez

Saborski zastupnik izbačen iz Saveza Roma zbog optužbi za fizičko nasilje

Udruga Kali Sara objavila je priopćenje nakon što je Veljko Kajtazi optužen za fizičko nasilje.

Udruga Kali Sara objavila je da saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji je optužen za fizičko nasilje, više nije njihov počasni član. 

"Skupština Saveza Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA i cjelokupna romska zajednica osuđuju svako nasilje, a naročito nad ženama i Romkinjama. Povodom medijskih napisa o nasilju saborskog zastupnika Kajtazija nad predsjednicom SRRH Kali Sara gđom Krčmar, Skupština je donijela odluke:

  • da saborski zastupnik Kajtazi zbog izvršenog nasilja nad predsjednicom Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara gđom. Krčmar više nije počasni član SRRH Kali Sara;
  • da saborski zastupnik Kajtazi zbog izvršenog nasilja nad predsjednicom Saveza Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA gđom. Krčmar više ne može koristiti prostor za rad u SRRH KALI SARA na adresi Pavla Hatza 23/5, Zagreb i mora se iseliti najkasnije do 6. 10. 2024.

Također, Skupština SRRH Kali Sara poziva sve žene žrtve nasilja da prijave nasilje policiji i drugim relevantnim institucijama, a SRRH Kali Sara će i nadalje pružati podršku građankama i građanima, posebice svim pripadnicama/ima romske nacionalne manjine u svim slučajevima diskriminacije.

Vezano za prijavu nasilja saborskog zastupnika Kajtazija prema predsjednici SRRH-a gđi Krčmar, dok je u tijeku istražni postupak pred DORH-om, gđa Krčmar neće davati izjave za medije", stoji u priopćenju.

Detalji optužbi za napad

U kaznenoj prijavi protiv Kajtazija, saborskog zastupnika romske manjine, koja je podnesena DORH-u, stoji da je Krčmar udario karate udarcem u trbuh i poderao joj majicu. Tvrdi se da je to učinio u prostoriji koja je pod videonadzorom te da su svemu svjedočile još tri osobe koje su ga jedva spriječile da je teško ne ozlijedi.

DORH je 8. kolovoza u 10:49 e-mailom potvrdio da je primio kaznenu prijavu u kojoj stoji da je u napadu bijesa prijetio fizičkim ozljeđivanjem još jednoj zaposlenici, a gospođu Krčmar fizički je ozlijedio i dan ranije na službenom putu u Belom Manastiru.

Protiv Kajtazija, važnog koalicijskog partnera predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića, podnesena je kaznena prijava Državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog teškog nasilja koje je počinio nad Krčmar.

On je rekao da za incident ne zna.

"Pitajte predsjednicu pa neka vam ona kaže. Možda ona ima liječničko uvjerenje. Razgovore povišenim tonom imam non-stop. Bez čvrste ruke romski projekti ne mogu ići naprijed", rekao je Kajtazi za Nacional.

Povezane teme