izvješće o radu DORH-a

UŽIVO Turudić pred zastupnicima: "Postavili ste voajersko pitanje, znate da sam njen dugogodišnji prijatelj"

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u Saboru je predstavio Izvješće o radu DORH-a u prošloj godini.

 

  •  Na dnevnom redu Sabora je Izvješće glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića o radu Državnih odvjetništva RH u 2023. godini

Tijek događanja pratite iz minute u minutu

11:30 Sanja Bježančević (SDP) je upitala Turudića o potencijalnom sukobu interesa, aludirajući na slučaj Rimac. "Volite prijateljovati s lipotama, radostima.. kako funkcionirate svakodnevno u svom poslu jer osoba na vašoj funkciji mora biti objektivna i ne biti u sprezi s kriminlanim aktivnostima?"

"Postavili ste divno, voajersko pitanje, ako vam to čini zadovoljstvo, samo izvolite. Mislim da aludirate na Jopsipu Pleslić ex Rimac. Znate da sam dugogodišnji njen poznanik. Sad postavljate pitanje o nečemu iz 2016. - deplasirano", rekao je Turudić. Podsjetio je da je tražio izuzeće u njezinu slučaju. 

11:21 Sandra Benčić (Možemo!) podsjeća kako je premijer Plenković zamjerio što nije znao da će mu biti uhićen ministar Horvat. "Zanima me je li se ikada u razgovoru s premijerom ili s nekim iz koalicije postavilo pitanje o uhićenjima? Turudić je rekao: "Ne, nije". 

11:16  Jasenka Auguštan-Pentek (SDP) upitala je o propucavanju Turudićeva auta. "Nemam nikakve informacije o tome tko je propucao moj auto, iz dijela oporbe je rečeno maltene da sam sam sebi propucao auto, a takve su stvari doalzile od predsjednika Milanovića i mislim da je on svojim ponašanjem stavio metu na moja leđa, doprinio je da se stvori takva atmosfera", odgovorio je Turudić.

11:05 Viktorija Knežević (Centar) kaže kako se boji da je Turudićeva komunikacija problematična."Kako komunicirate s kolegama u DORH-u, iza zatvorenih vrata, kad ovako komunicirate pred kamerama?"

"Moja komunikacija s kolegama u DORH-u je odlična i nemam apsolutno nikakvih problema", odgovorio je Turudić. "Ako imate neke druge podatke o mojoj lošoj komunikaciji, iznesite ih u javnost."

11:00 "HDZ je pravomoćno osuđen za kriminal i korupciju. Svaka organizacija ima svog odvjetnika. Ja sam sigurna da je vama pripala takva odluka jer ste se deklarirali kao HDZ-ovac, vi ste imenovani da čuvate organizaciju i minimalizirate štetu i to smo vidjeli u protekla dva uhićenja", prozvala je Ivana Marković (SDP) glavnog državnog odvjetnika.

"Količina vaših uvreda ne doprinosi vašim argumentima, nemate argumenata. Vi ste iznijeli obične uvrede i difamacije. Ja sutra ne moram biti GDO, imam svoju karijeru. Nepotrebno je polemizirati s vama i ne želim uzvraćati uvredama", odgovorio je.

10:56 Marin Živković (Možemo!) je pitao Turudića o Šariću i njegovom skidanju imuniteta "Krajnje neuobičajeno. Vama to nije nimalo sumnjivo?"

"Vi tražite da GDO procjenjuje glasovanje i dnevni red Sabora? Neobična primjedba s vaše strane. MIP je tada predložio 7 odluka, promjene zaszupnike, skidanje imuniteta... Takvo nešto nisam očekivao od zastupnika", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković."Kolega je friški i novi pa možda ne zna poslovnik Sabora", dodao je Nikola Mažar. Dobio je opomenu za ovu repliku.

"Ne mogu odgovoriti na pitanje kako komentiram odluku predsjednika Sabora da se glasa. DORH, odnosno USKOK je imao spreman zahtjev MIP-u za skidanje imuniteta protiv njega, on je podnio ostavku i taj zahtjev je postao bespredmetam", odgovorio je Turudić.

10:49 Tonči Restović (SDP) kaže kako priznaje da Turudiću nije lako. "Ovo što smo čuli u replikama nema veze s Izvješćem koje ste podnijeli. Velikani političke misli imaju zadatak vrijeđati". "Nemam ništa suvislo za reći, primio sam na znanje", odgovorio je Turudić Restović. 

10:41 Arsen Bauk (SDP) pitao je Turudića ovise li uhićenja o tome tko je na vlasti i tko je s kim u koaliciji. "Ne vodimo računa o tome", kazao je Turudić. 

10:31 Mirela Ahmetović (SDP) je govorila o aferi HEP. "Za ovako teške stvari nema presude, a građanima ekspresno isključuju struju ako ne plate račune. Štiti li DORH nekoga i po čijem nalogu?", upitala je Ahmetović Turudića. "O konkretnoj stvari stvarno ne znam, znam da je podignuta optužnica u kolovozu", rekao je Turudić. 

10:27 Turudić je rekao da učinkovitost pravosuđa nije pala, a da mu je cilj brže rješavanje predmeta. 

10:26 Josip Borić (HDZ) pitao je Turudića je li mu sada jasnije zašto su ga htjeli smjeniti na prvoj sjednici Sabora i zašto je bio meta oporbe?

"Ovdje će se više govoriti o vašem radu u proteklih nekoliko mjeseci jer je oporba u kampanji htjela nametnuti dvije teze gdje ste vi bili glavna meta. Poruke koje su poslali su pile jasne: USUD ukinuti i smijeniti glavnog državnog odvjetnika. Milanović je bio kolovođa. Je li vam sad jasno zašto ste bili glavna politička meta?"

"Postupano je politički, ali ja u tome ne želim sudjelovati", odgovorio je Turudić. 

10:25 Jandroković je rekao da imaju 50 replika što će, kaže, trajati dva sata. 

10:09 Turudić je govorio o potrebi izmjene zakona koji se tiču djelovanje DORH-a. "Tu mislim na Zakon o kaznenom postupku". Kaže da USKOK treba biti koncentriran na manji broj kapitalnih predmeta i da treba suziti nadležnost USKOK-a. 

10:09 "Krenut ću s problemima", rekao je na početku predstavljanja Izvješća Turudić. Rekao je da je najveći problem - kadrovski problem. "To je veliki i nepremostiv problem, ljudi su silno preopterećeni. Problem je i starosna komponenta. Očekivani odljev kadrova nećemo moći zamijeniti novim. Nema dovoljno zainteresiranih kandidata. Slijedi nam velika opasnost ako ne obnovimo kadar", kazao je. 

10:07 Počela je sjednica Sabora. Turudić je rekao da će predstaviti Izvješće, ali da je to Izvješće o razdoblju kada on nije bio na čelu DORH-a. Izvješće ima 300-injak stranica. "To je sve nemoguće pročitati, ali imam sažeto Izvješće, ali ni to nije potrebno čitati". 

 9:49 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio je stanku. 

9:47 Krunoslav Katičić (HDZ) kaže da građani vjeruju pravosuđu unatoč onome što kaže oporba. 

9:30 Sabor je počeo s radom. Zastupnici redom traže stanke. 

9:28 Hrvatski sabor u srijedu će raspraviti Izvješće glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića o radu Državnih odvjetništva RH u 2023. godini, što će biti još jedna prilika oporbi, kako najavljuju, da pokuša dobiti odgovore na pitanja o curenju informacija iz istraga.

9:00 Glavni državni odvjetnik Izvješće je predstavio na Odboru za pravosuđe. Što se tamo događalo pogledajte OVDJE. 

Izvješće DORH-a

8:00 Izvješće DORH-a za 2023. - porast priljeva predmeta na državna odvjetništva na svim razinama

U Izvješću DORH-a za 2023. se navodi da je došlo do porasta priljeva predmeta na državna odvjetništva na svim razinama, odnosno državna odvjetništva su u prošloj godini primila 221.170 predmeta, što je ta 10.009 novih predmeta (4,53 posto) više u odnosu na 2022. godinu.

U tom razdoblju povećan je i broj riješenih predmeta, jer je tijekom 2022. riješeno njih 206.661, a u 2023. godini - 211.741 predmet (2,40 posto).

No, usprkos većem broju riješenih predmeta povećao se broj neriješenih predmeta kojih je na kraju 2023. bilo 9.390 više nego 2022. godine.

U Izviješću DORH-a se također navodi kako je povećanje broja neriješenih predmeta posljedica činjenice da je zaprimljen znatno veći broj novih predmeta te da je stvarno prisutnih na radu bilo samo 79 posto od ukupno zaposlenih državnih odvjetnika, zamjenika i savjetnika.

Uz to, na broj manje riješenih predmeta također je utjecala činjenica da su tijekom 2023. državni službenici i namještenici provodili štrajk, a pravosudni dužnosnici provodili „mjere upozorenja.“

Usprkos tome, po prestanku štrajka i "Mjera upozorenja", pojačanim intenzitetom rada i zalaganjem svih dužnosnika državnih odvjetništava bilo je naloženo ili neposredno provedeno 53.349 dokaznih radnji, što je 2,73 posto više nego 2022.

U strukturi koruptivnih kaznenih djela i u 2023. godini najveći udio od 89,80 posto odnosio se na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, za što je bilo prijavljeno ukupno 1.339 osoba.

Potom slijedi kazneno djelo davanja mita zbog kojeg je prijavljeno 40 osoba te kazneno djelo primanja mita zbog kojeg je prijavljeno 30 osoba. Iza toga slijedi kazneno djelo trgovanja utjecajem za koje je prijavljena 21 osoba.