Uzavrela atmosfera

Roditelji na sastanku u vezi s problematičnim dječakom odlučili da učenici ni sutra neće u školu. Odvjetnik: "Imaju pravo biti ljuti"

Zbog devetogodišnjeg dječaka - učenici jedne osnovne škole u Zagrebu ni četvrti dan neće ići u školu. Odlučili su tako roditelji tijekom rasprave s predstavnicima institucija.

Nezapamćeni zaplet u hrvatskom obrazovnom sustavu kojem se još ne nazire kraj. Zbog devetogodišnjeg dječaka - učenici ne idu na nastavu treći dan, a podršku im pružaju i zaposlenici škole.

Svi dosadašnji dogovori pali su u vodu, a strpljenje je na rubu - nijedna strana ne popušta. Pobunjeni roditelji koji su nakon posljednjeg velikog sastanka vjerovali usmenom dogovoru sada traže pisana jamstva. Dok to ne dobiju, bojkot nastave nastavlja - više od tisuću učenika.

"Ako možemo tako reći, uvjet da djeca idu u školu nulte tolerancije na nasilje, da je omogućen nesmetani nastavni proces u učionici", rekla je majka učenika.

"Što se naše djece tiče, ovdje nema kompromisa, mi smo za sigurnost svoje djece. Naša djeca ne mogu biti rješenje ovoga problema", rekla je majka drugog učenika.

Dok oni čekaju novo rješenje o primjerenijem obliku školovanja za devetogodišnjeg dječaka - loptanje između Ministarstva i Grada nastavlja se i dalje.

"Tražit će se i sva nova, ako postoji, zdravstvena i medicinska dokumentacija od roditelja, ali sama stručna služba i učiteljica mogu se sada oslanjati na svoje direktno iskustvo, na sva opažanja, na sve što je bilježeno od trenutka kad je to dijete o kojem se radi počelo pohađati tu školu. Sve će to biti elementi za njihovu preporuku i procjenu, a koju će onda oni uputiti Gradu. Svima je jasno da ovdje treba postupati iznimno žurno", rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec.

U ovom slučaju pet do 12 već je odavno prošlo. Toga je svjestan i premijer Andrej Plenković.

"Nije od nikog dužnosnika, nije od bilo kojeg člana vlade, koliko ja shvaćam od nikoga tko je u nekoj državnoj službi. Ministarstva imaju zadaću da svi sa svojim službama nađu rješenje za ovaj problem. Ovaj problem očito postoji od početka školovanja. Nije ovo prva škola o kojoj se radi, ovo je treća. Trebaju najprije napraviti radnje koje će, prije svega, djetetu o kojem je riječ omogućiti da završi svoje obrazovanje, ali isto tako i ostalim učenicima", rekao je Plenković.

To što u teoriji zvuči jednostavno - sada treba provesti u djelo. Ministar je siguran da će nakon današnjeg zajedničkog sastanka konačno u tome i uspjeti.

"Ma djeca će ići u školu. Pustite me do sutra da riješimo stvari", rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

O tome ovisi i hoće li učenici sutra u klupe. Pismo podrške pružili su im i zaposlenici škole.

"To će ovisiti o današnjem sastanku i zaključcima sa sastanka", rekla je majka učenika.

"Jako puno nam znači podrška u samoj školi, ali i sve ostale podrške koje dobivamo", rekla je majka drugog učenika.

Sastanak je počeo u 17:30 i sve strane uključene u slučaj stigle su u školu. Na sastanku sudjeluju predstavnici svih institucija koje su uključene u ovaj slučaj, iz Grada, Ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje. Stigli su i roditelji i njihovi odvjetnici.

"Roditelji devetogodišnjeg dječaka zbog kojeg više od tisuću učenika već tri dana ne ide na nastavu nisu se odazvali sastanku. Odvjetnici pobunjenih roditelja rekli su kako je tijekom sastanka došlo do žustre rasprave te da je atmosfera bila poprilično uzavrela", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Nakon sastanka reporterka je razgovarala s jednim od odvjetnika grupe roditelja.

"O tome što je dogovoreno ili nije ne smijem pričati s obzirom na to da moram čuvati povjerljivost tog sastanka. Rješenja u ovom trenutku i dalje nema, međutim postoje indicije da bi eventualno u nekoj bližoj budućnosti problem mogao biti riješen. Na to u ovom trenutku ne možemo računati", rekao je odvjetnik Ivan Vrdoljak, koji nije mogao odgovoriti ni na pitanje hoće li problematični dječak moći nastaviti svoje obrazovanje u posebnom razredu ili će biti s ostalim učenicima.

"Roditelji su ljuti i razočarani i to je u potpunosti razumljivo s obzirom na to da cijela situacija već dugo traje i da ovo nije prva škola u kojoj taj problem postoji. Roditelji smatraju da su ishodi koje ovdje imaju apsolutno nezadovoljavajući", rekao je odvjetnik. 

Prema posljednjim informacijama, roditelji su odlučili da ni u petak svoju djecu neće poslati u školu. Budući da je to već četvrti dan da učenici neće pohađati nastavu te da roditelji više ne mogu pravdati izostanke djece - nastava će se morati nadoknaditi. 

Pročitajte i ovo Groblje u Lovreću FOTO Na posljednji ispraćaj Ante Ćorušića stigli Karamarko, Primorac, Beroš...

Pročitajte i ovo Provjereno donosi Šokantna priča o porodu u šibenskoj bolnici: "On je tresao rukom, to je ispadalo iz njegove ruke, ti komadi… To je bilo jezivo, to je bio horor"