Glas naroda: Najpozitivniji političar - Zoran Milanović

Slika nije dostupna
Intenziviranje pretkampanje i stranačkih aktivnosti u vrijeme godišnjih odmora donijelo je nekoliko zanimljivih promjena na ljestvici preferencija stranaka.

SDP-u nije pomoglo nekoliko pokušaja „rušenja kineskog zida između ideološke ljevice i desnice“, te je ova stranka zabilježila pad rejtinga u posljednjih mjesec dana. 

Istovremeno, aktiviranje HDZ-ovih prvaka ovu je stranku zadržalo na istoj razini kao i početkom kolovoza, dok su birači nagradili ljetne aktivnosti zeleno-žute koalicije, te povećanu medijsku prisutnost HSP-a. 

HNS burnu jesen čeka malo iznad izbornog praga, jednako kao i HSU. Ovo su najzanimljiviji rezultati posljednjeg redovitog mjesečnog ispitivanja javnog mnijenja CRO-Demoskop agencije Promocija plus. 

SDP na vrhu peti mjesec zaredom

Hrvatski socijal-demokrati su peti mjesec zaredom na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka i to sa 29,2%. Slijedi HDZ s 25,6%. Na trećem je mjestu koalicija stranaka HSS-HSLS-PGS s izborom od 7,8%, HSP je na četvrtom mjestu s izborom od 6,8% ispitanika, HNS je peti sa 5,6% izbora, a isti je rezultat zabilježio i HSU.

Ostale stranke (IDS, HDSSB, DC) su na podršci od oko 1% uz vidljiv trend pada izbora kod dvije regionalne stranke (IDS-ovih 1% je najslabiji rezultat ove stranke od početka praćenja izbornih preferencija, odnosno od siječnja 2004. godine). 

Najpozitivniji političar - Zoran Milanović

Na vrhu ljestvice pozitivnih političara već je drugim mjesec zaredom Zoran Milanović, ispred predsjednika Mesića. 

Najpozitivniji političar Zoran Milanović izbor je za najpozitivca u 24,4% slučajeva, a slijede Stjepan Mesić s 24,2% i Ivo Sanader sa 17,6%. Slijede Đurđa Adlešić s 5,5%, Radimir Čačić s 5,4%, Milan Bandić s 3,5%, Anto Đapić s 3,0%, Ljubo Jurčić s 2,4% i Vesna Pusić 2,4%. Zanimljivo je da među prvih deset najpozitivnijih političara imamo samo jednog HDZ-ovog političara (premijer Sanader), te tri visokopozicionirana SDP-ovca (Milanović, Bandić, Jurčić). 

Najnegativniji političar - Ivo Sanader

Na listi "političara negativaca" premijer Sanader je prvi s 29,5% izbora. Slijede predsjednik Sabora Vladimir Šeks s 14,5%, Anto Đapić 11,1%, dok su za 6,7% ispitanika svi političari negativni. 

Najnegativniji doživljaj među SDP-ocima ima njihov predsjednik, koji je „negativac“ za 5,9% ispitanika.

Događaj kolovoza - nesreća na Kornatu

Tragična nesreća vatrogasaca na Kornatu najčešće je bila isticana kao događaj kolovoza (48,2%). Poskupljenje brašna i kruha najvažniji su događaj mjeseca za 17,4% ispitanika. Afera s Karlovačkom industrijom mlijeka događaj je mjeseca za 11,2% ispitanika, a slijede događaji oko dogovora Sanader-Janša o otvorenim pitanjima između Hrvatske i Slovenije (5,2%), politička kriza u Osijeku (4,3%), veliki požari kod Dubrovnika (3,4%), uspješna turistička sezona (3,1%), zahtjev za privremeno puštanje Gotovine u kućni pritvor (3,0%) i Jurčićeva izjava o srbijanskom kapitalu u Hrvatskoj (1,2%). 

Preferencija kandidata za hrvatskog premijera

Nastavljen je trend velike razlike između prvog dvojca (Sanader, Jurčić) u odnosu na trećeg (Čačić) i ostale istaknute kandidate (Đapić, Klarić), s malom izmjenom na vrhu kojeg je zaposjeo aktualni premijer i predsjednik HDZ-a. 

To u postocima izgleda ovako: na vrhu je Ivo Sanader s izborom od 24,9% i ovim se rezultatom značajno približio rejtingu svoje stranke. 

Drugi je Ljubo Jurčić s izborom od 24,5%. 

Istovremeno, njegova stranka SDP bilježi izbor od 29,2%, što znači da se dio birača ove stranke i dalje prelijeva Radimiru Čačiću. Međutim, unatoč ovom prelijevanju, kandidat HNS-a je zabilježio nešto slabiji rezultat nego prije mjesec dana.

Slijede Ante Đapić sa 5,4% i Zlatko Klarić s 2%. Neodlučnih je 18,4% ispitanika, 2,9% ih ističe da ih ne zanima, dok je 6,1% ispitanika istaknula nekog drugog kandidata (među kojima je najčešće Zoran Milanović).