Za kućni budžet

Iako raste - premalo je: "U Njemačkoj bi za to dobili četiri puta više"

Od iduće godine povećava se povratna naknada za boce. Umjesto dosadašnjih 7, trebala bi iznositi 10 centi. Zelene udruge upozoravaju - to je i dalje premalo, u usporedbi s našom kupovnom moći. Iz ministarstva odgovaraju - građani svoje komentare mogu dati u javnom savjetovanju.

Za pedesetak boca dobije se oko 3 i pol eura.

"Skupi se za jedan ručak više puta, ovisi", kaže Milica iz Ivanić-Grada-

Za isto toliko boca u Njemačkoj dobili bismo gotovo 4 puta više - 12 i pol eura!

"Ja dolazim iz Njemačke pa smo jedno vrijeme tu pa tamo. Tamo dobijete 25 centi za jednu flašu a tu 7", kaže Mara Rastović iz Donje Lomnice.

Jer od kad je uvedena, 2006. godine, u Hrvatskoj se iznos povratne naknade nije mijenjao. Nekad 50 lipa, danas 7 centi po boci, i najniži je u Europi.

"Povratna naknada je nešto što treba stimulirati kupca da, kad je nešto kupio od toga nastane otpad, ovdje konkretno se radi o ambalaži, to vrati u trgovinu. S godinama smo zaključili da bi povratnu naknadu ipak trebalo promijeniti", objasnila je Sanja Radović, načelnica sektora za održivo gospodarnje otpadom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Zamišljeno je povećati naknadu sa 7 na 10 centi. Zelene udruge kažu - premalo.

"Smatramo da je 10 centi premala naknada s obzirom na druge cijene koje možemo vidjeti u supermarketima, te smatramo da bi trebala sada iznositi minimalno 15 centi i kretat se sve do 50 centi, ovisno o materijalu i volumenu ambalaže", kaže Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

"Slovačka je recimo dobar primjer koja je socioekonomski slična Hrvatskoj, kod njih je recimo 15 centi", dodala je Mileusnić.

A osim što bi nas veći iznos trebao potaknuti na recikliranje umjesto bacanja, dobro će doći onima koji skupljanjem boca, nažalost, moraju upotpunjavati svoj budžet.

"Dobro za umirovljenike da im se ipak malo povisi jer imaju male mirovine i jadni su svi, barem kolko tolko da im se budžet malo povisi", kaže Štefa Kolarić iz Donje Lomnice.

"Radim kao vozač tramvaja i vidim ih stalno da skupljaju. Očito im je potrebno", priča Ivan iz Zagreba.

2022. sakupljeno je gotovo 80 posto ambalaže stavljene na tržište. Za povratnu naknadu građanima je isplaćeno oko 57 milijuna eura. Svi koji na novu naknadu imaju primjedbe svoje mišljenje mogu javno iskazati. Prijedlog uredbe o povratnoj naknadi još je tri dana u javnom savjetovanju.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novaplus.hr.
  

Pročitajte i ovo Nisu baš svi sretni Odlična vijest: Država ukida dio bankarskih naknada, pogledajte na što se odnose

Pročitajte i ovo Sve je krenulo pozivom S bankovne aplikacije koju Hrvati obožavaju skinuli gotovo 200 tisuća eura: "Trebalo im je 23 minute..."

Pročitajte i ovo POBJEŠNJELI KIM CESTOVNI RATNIK Sjeverna Koreja postavlja eksploziv na ceste: Oni su im sada neprijatelj broj jedan