Sve više kupaca ponovno se vraća kupnji u mesnicama, a mnogi - koji kupuju veće količine žele provjeriti i podrijetlo pa nerijetko traže da pogledaju staje i stoku.
U gospićku obiteljsku mesnicu - kupci stalno stižu. Kupuje se meso za dnevne obroke, naručuju se veće količine - za kolinje.
Obiteljski posao jednoga će dana naslijediti sin Tihomir. Nakon posla u mesnici obilazi stotinjak krava buša i isto toliko svinja na farmi.
„Sad kako je tu naša sezona svinjokolje ljudi zahtijevaju da vide živo, i mi im to nudimo, dođu slobodno, pogledaju, odaberu i zato jesu zadovoljni s tim domaćim“, kaže Tihomir Čačić iz Gospića-
I mali proizvođači ove godine imaju pune ruke posla. Potražnja je ove godine puno veća.
„Nećemo imati dosta, koliko zovu nema, nema dosta“, kaže Marjana Jelinić iz Smiljana.
Ljudima na selu - lakše je doći do domaćih proizvoda.
„Uvijek gledamo da imamo uvijek svoje domaće, ali kad nestane onda se ide u trgovinu, ali riješimo mi i međusobno u selu kad netko ima meso ili bilo što svoje - između sebe uzimamo“, kaže Ivanka Miškulin iz Smiljana.
S obzirom na to da se sve više ljudi vraća domaćoj hrani i preradi mesa, lički stočari u tome vide svoju šansu.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr