Grad Split

Puljak suspendira odluku o skraćenju radnog vremena nakon naputka Ministarstva: "Ograničava im se pravo na rad..."

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak najavio je suspenziju odluke o skraćenju radnog vremena noćnih barova nakon što je Ministarstvo turizma i sporta proglasilo tu odluku nezakonitom.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u petak je najavio kako će odluka Gradskog vijeća o skraćenju radnog vremena noćnih barova, donesena u srpnju ove godine, biti suspendirana te će se time ispoštovati naputak Ministarstva turizma i sporta.

"Pošto je Ministarstvo turizma i sporta ovu odluku proglasilo nezakonitom, ona će biti stavljena van snage," rekao je Puljak novinarima podsjećajući kako je to ministarstvo najavilo da će oni odluku staviti van snage ako to ne učini splitsko Gradsko vijeće.

"Gradsko vijeće po svojem programu ne zasjeda u kolovozu te će van snage odluku Gradskog vijeća o skraćuju radnog vremena noćnih barova van snage staviti Ministarstvo turizma i sporta," objasnio je Puljak.

Splitsko Gradsko vijeće je 15. srpnja ove godine donijelo dopunu odluku po kojoj barovi unutar stare gradske jezgre u razdoblju od 1. svibnja do 31. listopada mogu raditi svaki dan do ponoći zbog, kako je obrazloženo, očuvanja UNESCO-ove baštine.

Izuzetak su barovi na prostoru Trumbićeve obale, Trgu dr. Franje Tuđmana, Trgu Republike, Obali Hrvatskog narodnog preporoda i Obali Lazareta koji u tom periodu mogu raditi svaki dan do 1.00 sat, a petkom, subotom i dan uoči blagdana do 2.00 sata.

Ova Odluka splitskog Gradskog vijeća nije u skladu sa Zakonom, Ministarstvo turizma i sporta dalo je uputu dopisom od 30. srpnja 2024. da se odredba o skraćivanju radnog vremena u tim ugostiteljskim objektima briše, priopćili su nedavno iz Ministarstva turizma i sporta.

Ministarstvo ističe kako barovi koji ispunjavaju uvjete za rad noću mogu raditi od 21.00 do 6.00 sati te im po Zakonu tijela lokalne samouprave ne mogu mijenjati propisano radno vrijeme.

Grad Split, kako upozorava Ministarstvo, donosi odluke kojima ograničava pravo na rad ugostiteljskim objektima koji su zadovoljili sve važeće propise te takva odluka predstavlja i pravnu nesigurnost za turističke i ugostiteljske tvrtke i njihove zaposlenike.

Gradonačelnik Puljak i dogradonačelnik Bojan Ivošević kažu kako ispijanje alkohola na ulici i buka nisu primjereni za staru gradsku jezgru i stoga tamo ne žele noćne klubove. Za ovakvo stanje u središtu grada, smatraju, kriv je ministar. Od državnih institucija traže pomoć kako bi se u gradu pronašao balans između života i zabave.

"U Marmontovoj ulici postoje dva disco bara za koje ne želimo da su tamo jer kreiraju nered. Mi smo za to da se ljudi zabavljaju ali u onim dijelovima grada koji ne smetaju ljudima za miran život", rekao je Puljak.

Ivošević naglašava da postoji odredba koja omogućuje jedinicama lokalne samouprave ograničavanje vremena u kojem ugostitelji mogu prodavati alkohol. "Tražit ćemo da se to kopira u zakon o trgovini. Time bi u velikoj mjeri riješili problem liker šopova na način da bi im malo manje postalo isplativo raditi u staroj gradskoj jezgri".

Pročitajte i ovo U pomoć stigle brodice Drama na moru: Traga se za Britancem koji je ujutro pao s kruzera

Pročitajte i ovo Minimalno invazivno Revolucija u splitskoj kirurgiji: Liječnici prvi put u povijesti Hrvatske izveli ovaj zahvat