sjednica vlade

Plenković otkrio koliko će rasti mirovine. Predstavljena i ključna promjena kojom će se otežati kratkoročni najam

U tijeku je prva sjednica Vlade nakon ljetne stanke.

Premijer Andrej Plenković uvodno je na sjednici Vlade izrazio žaljenje zbog tragedija s trajektom Lastovo. "Očekujemo da istraga utvrdi sve činjenice kako bi se mogla utvrditi odgovornost za nesreću", rekao je Plenković. 

Zahvalio je i svim vatrogascima i pilotima protupožarnih zrakoplova na angažmanu tijekom gašenja požara. "Apeliramo na tijela da se oni koji podmeću požare najstrože sankcioniraju", poručio je premijer. 

Rekao je da je turistička sezona bolja nego prošle godine. Dolazaka je oko tri posto više, a noćenja jedan posto više nego lani u istom razdoblju. "Prihodi u turizmu bit će itekako viši nego prošle godine", ustvrdio je.

Mirovine rastu više od 7 posto

Najavio je da će Vlada u narednim tjednima započeti rad na rebalansu proračuna, a predstavit će i novi krug porezne reforme te u javno savjetovanje pustiti novi model stambene politike. Od 1. srpnja uskladit će se mirovine, a najavio je da bi to povišica trebala biti veća od 7 posto

Vlada je prihvatila i prijedlog zakona o upravljanju i održavanju zgrada, a Branko Bačić, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, istaknuo je neke novosti.

"U sve zgrade koje imaju tri i više katova moći će se ugrađivati liftovi, u čemu će participirati suvlasnici, ali i država. Kroz poseban program sufinancirat ćemo obnovu fasada u centru grada", najavio je Bačić. 

Suglasnost za kratkoročni najam

Uvode se i kazne za one koji samovoljno budu nadograđivali zgrade. Zabranit će se i prenamjena stanova za kratkoročno iznajmljivanje bez suglasnosti 80 posto suvlasnika. "To radimo zbog toga što u oko 40 posto stambenog fonda u Hrvatskoj ne služi stanovanju, već se koriste u druge svrhe", rekao je Bačić. 

Vlada je prihvatila odliku da Dubravka Šuica bude povjerenica u Europskoj komisiji. 

Pročitajte i ovo sve su snimali VIDEO "Moj kum u akciji": Srbin uletio na plažu i pobacao ležaljke u more, ali čini se zbog pogrešnog razloga

Pročitajte i ovo "neprimjerena odjeća" Onkološkoj pacijentici zabranili ulazak u bolnicu: "Zaštitarka me nije htjela pustiti zbog majice"

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade su i izmjene i dopune Zakona o komunalnom gospodarstvu te prijedlog dopunama Zakona o građevinskoj inspekciji.

Pročitajte i ovo usred bijela dana Užas u zagrebačkom kvartu: Dva muškarca napala trudnicu, prijetili joj noževima

Pročitajte i ovo 800 parkirnih mjesta U centru Zagreba gradit će se nova garaža, Tomašević: "Realizirat ćemo projekte na koje se čeka desetljećima"

Na Vladinoj je sjednici također i prijedlog o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola u Hrvatskoj za školsku godinu 2024./2025. sredstvima iz Državnog proračuna, prijedlog o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola u Hrvatskoj za školsku godinu 2024./2025. iz Državnog proračuna te prijedlog o kandidatkinji Republike Hrvatske za članicu Europske komisije, u mandatnom razdoblju od 2024. do 2029. godine.

 

Povezane teme