Donosi Provjereno

Jedini svjedok sudara u kojem su stradali brat i sestra poginuo u padu rampe trajekta na Lošinju: "On je u svom svjedočanstvu naveo..."

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U tragičnoj nesreći Kate i Stipe smrtno su stradali na jednoj od najopasnijih dionica u zemlji. Osumnjičena za izazivanje nesreće, albanska državljanka, umalo je puštena da se brani sa slobode. Idući tjedan počinje ročište. Kazne koja bi im vratila najmilije - nema. Obitelj se pita, hoće li biti ikakve?

Devetog travnja oko 20 sati i 40 minuta sve je stalo. Nestali su snovi, ambicije, želje, prilike.

"Ne vjeruješ da se to tebi dešava, eto iskreno. I da ti neko javlja tu vijest“, kaže Viktor Đerek, brat Stjepana i Katarine.

Katarina je imala 18, Stjepan 20 godina. Živote koje su tek krenuli živjeti u trenutku je prekinulo nepropisno pretjecanje vozila iz suprotnog smjera. U stravičnoj prometnoj nesreći, na mjestu su poginuli.

Majka Dragana Đerek pokazala je fotografije reporterki Provjerenog Nikolini Cetinić i prisjetila se: "Tu sam joj ošišala šiškice prve. Zagrlila je brata. E tu je vadila krv pa sam joj ja za nagradu napravila vijenac. Tu sam sliku baš ostavila da danas sutra može ona svojoj dječici pokazati."

"Držim kutu, ispeglana. A nema je tko obući"

Katarina je bila učenica medicinske škole u Dubrovniku, na putu da ostvari san i postane medicinska sestra. Dogodine je trebala maturirati.

"Jako je voljela pomagati ljudima. Voljela je taj svoj poziv. Ona je s takvom ljubavi pričala o svom poslu. Ništa joj nije bilo teško", kaže majka s kutom u ruci. "Držim kutu, ispeglana. A nema je tko obući."

Stipe je tek zakoračio u život. Zaposlio se, imao kod kuće svoju radionu.

"Ovo je Stipina garaža. To je bio njegov život, njegovo carstvo, njegova ljubav. Još je nije završio. Imao je planove još tu natkriti, srediti", pokazuje majka. 

Uvijek su se držali skupa. Njih četvero. Mama Dragana, Kate, Stipe i Viki. Kate i Stipe bili su posebno povezani, od malih nogu nerazdvojni. Katarina je živjela u učeničkom domu u Dubrovniku. Tog kobnog dana javila je da je bolesna, a mama kao mama, znala je što treba. Da dođe doma. I brat kao brat. Odmah se ponudio da ode po Katarinu i dovede je kući.

Ali kući nažalost nikada nisu stigli. Oko 20 sati i 40 minuta na Jadranskoj magistrali, u blizini mjesta Slano došlo je do prometne nesreće. 29-godišnja Albanka Klevisa Ymeri nepropisno je pretjecala vozilo ispred sebe i frontalno se sudarila s vozilom u kojem su bili Stjepan i Katarina.

"Nisam odmah shvatila da je to tako. Ljudi su dolazili u kuću, dešavalo se svašta, svi ti daju sućut, svi se žaluju. Ja se pitam kome daju žalost?", prisjeća se Dragana Đerek.

Klevisa Ymeri zadobila je lakše tjelesne ozljede. Pritvorena je nakon puštanja iz bolnice. No, ubrzo nakon uslijedio je šok.

"Nakon tri mjeseca stiže odluka da se taj istražni zatvor može zamijeniti uz jamčevinu od 70.000 eura i uz nekakve strože mjere postupanja", kaže Viktor Đerek.

U pritvoru je zadržana, između ostalog i zbog mogućnosti od bijega, no tada je Općinski sud ponudio opciju da se uz jamčevinu brani sa slobode.

"Mi smo svjesni toga da to ne bi bila njena konačna kaznena presuda, ali smo i svjesni drugih mogućnosti i od tog ilegalnog bijega", smatra Viktor Đerek.

"Ona je plakala, a koliko vrijede suze moje majke?"

Tada su izašli na ulicu. Odlučili su svoju bol i tugu pretvoriti u bitku za pravdu. Ne samo za svoje najmilije koje su izgubili, već i za sve one prije i poslije njih.

"Ona je tek na ponovljenoj parnici pokazala svoje suze. Plakala je i to je navedeno u zapisniku i ponovno je omogućeno da se brani sa slobode na što smo se mi ponovno žalili. I onda se pitam, okej, ona je plakala, koliko vrijede suze moje majke?“, pita Viktor Đerek.

Odluku o puštanju iz pritvora Županijski je sud u Dubrovniku dva puta poništio. No, pitaju se kakva sudbina čeka osumnjičenu za izazivanje prometne nesreće?

Tromost sustava i preblage kazne nešto je čemu godinama svjedočimo. Ponajprije na razini prekršaja. Jer kaznena djela uvelike su posljedica loše prekršajne politike.

Izazivanje prometne nesreće s namjerom kada je prouzročena smrt jedne ili više osoba, kažnjava se zatvorskom kaznom do 15 godina. U slučaju Đerekovih, albanska državljanka tereti se za izazivanje prometne nesreće iz nehaja. Pa je tako, bez obzira što se radi o smrti dvije osobe, maksimalna kazna zatvora 8 godina. Koliko vrijede dva mlada izgubljena života, njihova obitelj saznat će 10. rujna kada je zakazano prvo ročište.

Jedini svjedok nesreće poginuo u padu rampe trajekta na Malom Lošinju

I kao da tragedija nije dovoljno bolna i teška, jedini svjedok nesreće, vozač automobila kojeg je osumnjičena pretjecala jedan je od poginulih mornara u tragediji na trajektu u Malom Lošinju.

"On je u svom svjedočanstvu naveo da su se iza njega nalazila dva automobila. Prvo Mercedes, pa onda BMW od Klevise. I Mercedes je započeo radnju pretjecanja dok je BMW, bez da se uvjerio može li pretjecati automatski pratio taj auto ispred sebe", kaže Viktor Đerek.

"Stipe je tek neki dan 21 godinu navršio. 7. srpnja otišla sam na groblje, a umjesto da 21 svijeću stavljam na tortu, mi smo gore 21 upalili na groblju. Za koji mjesec ću i Kati isto paliti 19 svijeća", govori majka.

Vožnja po Magistrali kao ruski rulet

Sredinom kolovoza u mjestu Soline život je izgubila vozačica taksija. Okrivljenik je državljanin Kosova. To je samo jedna u nizu prometnih nesreća ljetos na dubrovačkom području. Stanovnici juga već su upozoravali na probleme u prometu, a vožnju po magistrali nazivaju i ruskim ruletom. Govori to i struka.

"To je cesta koja je više lokalna nego neki glavni prometni koridor za međunarodne prometne tokove, jer ona prolazi kroz puno naselja, ima puno raskrižja, ima puno pješačkih prilaza i takva cesta nije primjerna za takvu količinu prometa", kaže Marko Šoštarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti.

Dragana je u jednoj sekundi, jednom trenu ostala bez sina i kćeri. Posljednji trenuci koje je provela s njima duboko su joj urezani u sjećanje.

"Ustali smo, bili smo u crkvi, krenuli smo da nju odvedem na autobus. I kako se spremala, bila je na televiziji pjesma kako tata vodi mladu pred oltar. A Kate je imala momka, bili su godinu i pol skupa. I kažem ja: Kate, tko će tebe odvesti pred oltar? A Kate iz pika kaže: majko Stipe će me odvesti“, prisjeća se Dragana Đerek.

Svu svoju tugu i bol sad moraju staviti po strani. Jer čeka ih suđenje.

"Koliko se isplačemo, koliko vrijedi moja suza za njih dvoje naspram nekoga na sudu. To je kao rutinski. A nije rutinski. Ja sam i majka, ja sam ih rodila, ja sam ih odgojila. Živjeli smo skupa iz dana u dan iz mjeseca u godinu. Imali smo planove, imali smo snove, imali smo sve. Trebali su samo doći kući", poručuje u suzama majka koja je u trenutku nečije nepažnje ostala bez dvoje djece.

Tugu i gubitak niti jedna kazna ne može nadomjestiti, no možda bi oštrije kažnjavanje, ako ne spriječilo, makar smanjilo ovakve tragedije. 

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novaplus.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novaplus.hr