Samo naljepnica

Prodavao njemačka jaja pod hrvatska, sada se pravda: "Što, da ih bacim?"

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Proizvođač jaja s Paga prodavao je njemačka jaja kao hrvatski proizvod. Opravdava se da je za sve kriva obična naljepnica.

Paška farma prodavala je njemačka jaja kao hrvatska na području Zadarske i Ličko-senjske županije, utvrdio je to Državni inspektorat.

Na adresu farme na Pagu stigao je prekršajni nalog. Proizvođač pak kaže - bilo je to ovoga ljeta, a do uzbune je došlo zbog - krive naljepnice.

"Gubi se povjerenje u domaći proizvod i domaće proizvođače jer ovim slučajem dokazujemo da potrošač nikada nije siguran i ne zna što će mu se uvaliti pod domaći proizvod", rekao je savjetnik Josip Kelemen iz „Halo, inspektore“.

Farmu koka nesilica u Pagu, zbog "spornih" jaja zato su ovoga ljeta posjetili inspektori.

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata nakon inspekcijskog nadzora utvrdila je da proizvođač prepakirava njemačka jaja i na tržište ih stavlja kao jaja iz vlastite proizvodnje.

Proizvođaču je, dodaju, izdan prekršajni nalog, i naloženo mu je da zatečena jaja ne stavlja na tržište. A problem je, tvrdi, proizvođač, nastao zbog jedne naljepnice.

"Na lageru je ostalo pet paleta naljepnica, odnosno kutijica stare proizvodnje koje je trebalo potrošit. Što da ih sada, bacim? Da četiri tisuće eura bacim u smeće. Ne, potrošit ću ih i onda će kutije s novim naljepnicama, koje su naručene, doći", rekao je Karlo Bukša s farme jaja s Paga.

Ne negira da je ljeti potražnja veća od proizvodnje i da su prodavali njemačka jaja, no tvrdi - sve je legalno. A institucije, poručuje, neka rade svoj posao.

"Ne vidim razloga da sad ove priče kolaju. Neće to sada napraviti nikakav problem, a sve je puno ljubomore", rekao je Bukša.

Veći problem je, kaže, što država ne razumije male proizvođače i što su raznoraznim novim pravilnicima ugašene otočne farme jaja.
Troškovi se, dodaje, gomilaju, a cijena jaja kroz godine ostaje ista.

"Ako je ovo jedini problem, ja pozivam sve institucije da zatvore zadnju farmu na otoku Pagu, eto. I mene kao mladog nekakvog poduzetnika, poljoprivrednika", rekao je Bukša.

I dok farmer drži svoju stranu priče, iz Europskog centra izvrsnosti poručuju - potrošač koji je kupio njemačka jaja, misleći da su domaća, je prevaren.

"Da se to dogodilo u nekoj drugoj državi, uređenoj europskoj državi, potrošač bi dobio poziv od odvjetničkog društva i zajedno s njim bi tužio proizvođača koji bi ga prevario", objasnio je Kelemen.

I za to bi, kaže, u konačnici, dobio i odgovarajaću naknadu. A ovako sve ostaje na potrošaču, da pri kupnji širom otvori oči i dobro gleda što kupuje.

Pročitajte i ovo moguća prisutnost bakterija Nemojte ju piti! Povlači se voda jednog proizvođača

Pročitajte i ovo Stotine snimaka Sud donio šokantnu odluku: Snimke silovanja Gisèle Pelicot bit će javno objavljene