Program GROZD-a ne udovoljava standardima?

Slika nije dostupna
Ured pravobraniteljice za djecu ocijenio je da su programi zdravstvenog odgoja udruga GROZD i Forum za slobodu odgoja nejasni u obrazloženju i planiranju kadrovskih uvjeta i evaluacije, a dio programa GROZD-a o spolnosti ne udovoljava potrebnim standardima.

Ured u priopćenju ističe da osnovni kriteriji u svakom programu kroz koji se djeca podučavaju o zdravlju, a posebno o spolnosti, trebaju biti u skladu sa standardima poštovanja ljudskih prava, ravnopravnosti spolova i suzbijanja svih vrsta diskriminacije i homofobije.

Dobar program trebao bi omogućiti razvijanje odgovornosti prema sebi i drugima, kritičku procjenu ponuđenih sadržaja, mogućnost izbora, osiguravanje podrške u krizama
psihoseksualnog razvoja, te respektiranje spoznajne,
emocionalne i ponašajne razine pristupa zdravstvenoj edukaciji.

Za Ured pravobraniteljice od iznimne je važnosti da informacija koju će djeca dobiti putem programa zdravstvenog odgoja bude točna, znanstveno utemeljena, predstavljena interdisciplinarno, te u skladu s Konvencijom o pravima djeteta i zakonima Republike Hrvatske.

Teme bi trebale biti obrađene činjenično, nepristrano i neutralno, uz spremnost na otvaranje dijaloga s djecom i otvaranje prostora za različita mišljenja i stajališta.

Od izuzetne je važnosti da se koncepcija programa temelji na
poznavanju, razumijevanju i uvažavanju osobitosti pojedine razvojne dobi djeteta, te da mladi budu aktivno uključeni u planiranje, implementiranje i evaluiranje programa.

Ured smatra da se za izvođenje nastave zdravstvenog odgoja ne treba tražiti suglasnost roditelja, kao što se to ne čini ni za program glazbenog odgoja ili povijesti, već to treba biti obvezno, kako bi se spriječila odgojno - obrazovna diskriminacija i društveno marginaliziranje.

Ni program GROZD-a niti program Foruma za slobodu odgoja nisu jasni u obrazloženju i planiranju kadrovskih uvjeta i evaluacije, drži Ured pravobraniteljice za djecu.

Osim toga, ponuđeni sadržaj eksperimentalnog programa za osnovne i srednje škole udruge GROZD u modulima o temi ljudske spolnosti ne udovoljava tim standardima te je vrijednosno određen.

U programu ima niz tvrdnji koje nisu znanstveno utemeljene i ne navode se izvori, a djeci i voditeljima nisu ponuđeni priručnici ni drugi sadržaji (ankete, upitnici) čije korištenje se predviđa.

U nekim dijelovima programa djeca se ne tretiraju kao subjekti odgoja i obrazovanja jer se govori o "usađivanju svijesti", a pretpostavljeni odnos roditelja i djece po pitanju spolnosti je također upitan.

Ured naglašava da je nužno djecu poučavati o važnosti spolnog ponašanja koje će uključivati spremnost za reći NE pritisku ili prisili, razumjeti tuđe NE, zastupati sebe ne povređujući druge, moći izreći svoje mišljenje, stav i procjenu te svjesnost o pravu na različite osjećaje, stanja i raspoloženja te ih educirati da ne osjećaju krivnju zbog svojih misli i osjećaja.

Također bi cilj razvojnih promjena i podučavanja djece o spolnosti trebala biti svjesnost i prihvaćanje vlastite spolnosti, te znanje o njezinim prirodnim manifestacijama.

Ured je zabrinut zbog dugotrajnog donošenja odluke o izboru i
uvođenju programa zdravstvenog odgoja u škole, čime su djeca bitno uskraćena u svojim pravima i izložena različitim razvojnim rizicima.

S obzirom na broj predviđenih sati, radi se o ozbiljno marginaliziranim sadržajima, koji će se podučavati 12 sati godišnje unutar 70 sati razredne zajednice, kaže se u priopćenju. 


Udruga "GROZD": Naš program nikome ništa ne zabranjuje

Program zdravstvenog odgoja i obrazovanja udruge "Grozd" u dijelu o spolnom odgoju nikome ništa ne zabranjuje, vjeruje u odgoj i učenicima ostavlja slobodu da izaberu ono što je za njih najbolje, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare te udruge.

Program se temelji na ljubavi, samokontroli i vjernosti, a oni koji ga zbog toga nazivaju srednjovjekovnim i neznanstvenim u svom neznanju ili zloj namjeri žele uskratiti mogućnost govora djeci o tim vrijednostima, rekao je Ladislav Ilčić, koordinator izradbe programa.

Liječnik Martin Ćuk, jedan od 22 autora Programa, odbacio je kritike da se u njihovu programu uči da seks služi jedino rađanju djece, a smatra i da je krivo protumačena preporuka da nastavnik odvoji djevojčice od dječaka ako procijeni da će u vezi s nekim temama postići veću otvorenost i zalaganje učenika.

Naglasio je da kroz njihov program učenici saznaju cjelovitu, a ne djelomičnu informaciju o kontracepciji, uključivo i podatak da nijedno kontracepcijsko sredstvo nije stopostotno sigurno.

U Udruzi ističu da se u javnosti uglavnom govori o nekoliko redaka iz njihova programa, dok on, osim područja spolnosti, obrađuje i prevenciju nasilničkog ponašanja i ovisnosti, o očuvanju zdravlja i kvaliteti života, društvenoj komunikaciji.

Program uči mlade izgradnji vlastita identiteta, jačanju samopoštovanja, snošljivosti, razumijevanju, kritičkom mišljenju, odgovornosti, temeljima svake prevencije, naglasio je Ilčić. 

Ocijenio je da je program osmišljen tako da povezuje roditelje, školu i mlade na nov, suvremen način.

Po Ilčićevim riječima, osim što je Povjerenstvo za zdravstveni odgoj Program ocijenilo najboljim, s deset od 11 glasova za osnovnoškolski program i sa šest glasova za srednjoškolski, dobio je i 20 tisuća potpisa potpore građana i roditelja.