Po blagdanske delicije mnogi primorci i Istrijani tradicionalno odlaze do Trsta.
Već danas parkirališta ispred trgovačkih centara "okupirale" su hrvatske pločice. I dok se jedni žale da ni Italija nije što je nekad bila, drugi kažu uštede su osjetne.
Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kolike su stvarno uštede - birali su namirnice za 3 slijeda, od predjela - suhog bakalara i puretine za ručak, pa sve do deserta i tradicionalnog Pandora te pjenušavog vina.
Kilogram suhog bakalara u Italiji je 53, 25 eura, u Hrvatskoj 73,90. Kilogram purećeg batka i zabatka preko granice stoji 4, 99 eura, a kod nas 4,39. Pandoro tradicionalni božićni kolač susjedi plaćaju 5,99 centi, a kod nas euro skuplje. Pjenušavo vino u hrvatskoj je 70 centi skuplje - ukupno više od 20 eura uštede.
"Neke stvari se isplate, zavisi ako hoćete da kupujete bakalar koji je jeftiniji nego u Puli. Ja sam u mirovini i imam preko 1000 eura mirovine, kad se rasporedim ne znam kako žive oni s 400,500 eura", rekao je Ljubomir iz Pule.
A kakve su cijene u usporedbi s prošlogodišnjima i što kažu građani, pogledajte u prilogu novinarke Nove TV Katarine Jusić Mezge.