Sigurnost na prvom mjestu

Malo je potrebno da se spasi život: Prije 65 godina izmišljena je naprava koja znači puno, a mnogi je ne koriste

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Prije 65 godina u automobil je ugrađen sigurnosni pojas u tri točke i od tad spašava živote.

Tijekom cijelog četvrtka pojačan je bio promet prema moru, ali i kontinentu. Nažalost, u popodnevnim satima nanizale su se prometne nesreće: u Velikoj Gorici u sudaru dvaju vozila poginula je jedna osoba, više osoba ozlijeđeno je između Omiša i Makarske, a u šibenskom zaleđu požar je izazvao vozač automobila koji se zabio u stup, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Nažalost, u više od 70 posto prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom vozači i putnici nisu koristili sigurnosni pojas. U prvih sedam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama osobnih automobila poginulo je 59 osoba, a čak 54 posto poginulih njih nije bilo vezano. Prema zakonu, svi i sprijeda i straga moraju biti vezani, a kazna za nevezanje iznosi 130 eura.

"Ne možemo reći kako bi sve završile, ali sigurno bi u jednom velikom broju smrtna posljedica bila spriječena. Odnosno, radilo bi se o nekakvim ozljedama, ali u svakom slučaju bi ostali živi", ustvrdio je Josip Džaja, pomoćnik načelnika II. postaje prometne policije Zagreb.

Prije 65 godina u automobil je ugrađen sigurnosni pojas u tri točke i od tad spašava živote.

"Prilikom prevrtanja postoji realna mogućnost ispadanja iz automobila. Prilikom prevrtanja možete udariti glavom o krov i slomiti vrat, možete udariti u suputnike. Usporenja koja se javljaju prilikom udara su tolika da ne postoje tehničke mogućnosti da se vi zadržite rukama na svojoj poziciji", tijekom razgovora s reporterkom Karlom Trstenjak rekao je Krunoslav Ormuž, sudski vještak za promet.

Što se najmlađih tiče, oni moraju biti pravilno smješteni u odgovarajuću autosjedalicu. Preporuka je najmlađu djecu voziti suprotno od smjera vožnje. Djeca do 135 centimetara moraju se prevoziti na stražnjem sjedalu u sjedalici ili na postolju. Djeca niža od 150 centimetara ne smiju se voziti na prednjem sjedalu.

Ove godine policija je evidentirala više od 45.200 onih koji nisu koristili sigurnosni pojas.

"Dokazano je da taj pojas spašava, da znači puno. Kupujete novo vozilo, plaćate zvjezdice za sigurnost i onda ne koristite tu sigurnost koju vam je proizvođač omogućio", istaknuo je Džaja.

Pročitajte i ovo Tragedija Užas u Vukovaru: Dijete se utopilo u bazenu dubokom tek 30-ak centimetara, razlog je nepažnja?

Pročitajte i ovo Zarazni virus WHO oglasio alarm zbog opasne bolesti, prvi slučaj zaraznijeg soja stigao u Europu

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr