408 pričuvnika

Građanima u dobi od 40 do 55 godina u pojedinim županijama na kućne adrese stigli pozivi za vojnu obuku

MORH na obuku pozvao pričuvne vojnike Foto: Vlado Kos/Cropix
Oružane snage na obuku su pozvale pričuvne vojnike u starosti od 40 do 55 godina.

Građanima pojedinih županija u dobi od 40 do 55 godina starosti na kućne adrese stigli su proteklih dana pozivi za obuku pričuvne komponente Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), koja traje između 10 i 12 dana, a iz MORH-a kažu da je riječ o redovnom ciklusu osposobljavanja.

Za Hinu iz MORH-a kažu da su u ovom ciklusu pozivani pričuvnici s područja Istarske, Krapinsko–zagorske, Koprivničko–križevačke, Primorsko–goranske i Zagrebačke županije. Riječ je o vojnicima, dočasnicima i časnicima u dobi od 40 do 55 godina života.

Ukupno je pozvano 408 pričuvnika na osposobljavanje. Osposobljavanje će trajati 10 odnosno 12 dana i provodi se od 14. ili 16. do 25. listopada.

Prema godišnjem planu obuke pričuvnih postrojbi u 2024. godini, na osposobljavanje su pozvana ukupno 1342 pričuvnika kroz nekoliko ciklusa tijekom godine.

Tijekom osposobljavanja pričuvnici primaju naknadu u iznosu 30 eura dnevno, a za zaposlene pričuvnike poslodavcima Ministarstvo obrane temeljem Zakona o radu nadoknađuje trošak plaće i drugih materijalnih prava pričuvnika.

Iz MORH-a kažu da je proteklih nekoliko godina evidentno povećanje izdvajanja proračunskih sredstava za resor obrane radi opremanja i modernizacije OSRH. U skladu s tim OSRH planski uključuje veći broj pričuvnika u procese osposobljavanja kroz pričuvne postrojbe.

Pročitajte i ovo Pohvalila se Sjeverna Koreja Više od milijun mladih pridružilo se vojsci: "Odlučni su boriti se u svetom ratu"

Pročitajte i ovo skakao po boravku Dobitnik iz Hrvatske priznao: "Nisam baš nikome rekao"

Pročitajte i ovo nevjerojatan slučaj Tragedija u susjedstvu: Djevojka umrla nakon rutinske operacije zuba

Povezane teme