Libanon - Sirija

Priča hrvatskog novinara s najopasnije granice na svijetu!

Slika nije dostupna
Na najopasnijoj granici, između Libanona i Sirije, bio je i hrvatski reporter Sanjin Španović. Zastrašujuće snimke koje je zabilježio kamerom uglavnom su mu oduzete. No djelić je ipak uspio spasiti.

Većina zastrašujućih snimki iz Sirije reporteru Sanjinu Španoviću je oduzeta. U Hrvatsku je uspio donijeti samo dio snimki s mobitela. Sačuvao je tek razgovor s traženim radikalnim islamistu Omarom Bakri Muhammadom, kojeg je upoznao u Libanonu, a koji ne krije da bi htio biti član Al Qaide.

'Naravno da nisam član, jer biti član Al Qaide po meni je blagoslov i velika čast. Zato je meni kompliment što sam optužen za ovu veliku borbu u mojoj rodnoj Siriji koja se događa i koju podupirem. Da, blizak sam s njima jer prije sam puno objašnjavao stanje u islamskom svijetu i naravno, kada sam želio nešto komentirati o Al Qaidi, konzultirao sam se s njima. Istina je i da sam Osami bin Ladenu pomagao oko nekih govora prije 2000. godine', kaže radikalni islamist Omar Bakri Muhammad.

>> Annan: Vjerujem kako je prerano reći da je plan za Siriju propao

Sanjin je sirijskom nasilju gledao u oči s najopasnije granice puna tri tjedna. 'Nije te strah u tom trenutku, jer je napeto. Ti tu napetost možeš rezati. Ti ne znaš vidi li te sirijska vojska ili ne, a želiš ih snimiti. Probijali smo se na sve načine - sakrivali, glumili rodbinu, išli smo na improvizaciju', opisuje Španović. Na pitanje je li ga bilo strah, Sanjin kaže da jest. 'Pa uvijek te mora bit strah, jer malo straha uvijek je dobro imati', kaže Sanjin.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.