sukob interesa

U jednome su premijer i predsjednik ipak isti: Obojica je obožavaju te su se zbog nje našli pod povećalom

O politici prema Ukrajini se ne slažu, no u jednoj stvari su premijer i predsjednik ipak isti. I jedan i drugi vole ljetovati u državnoj vili Costabeli, pa su se zbog toga i jedan i drugi našli pod povećalom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Tko je i pod kojim uvjetima ljetovao u Costabelli? Luksuzna vila u vlasništvu je države, a obožavaju je hrvatski premijeri.

Stoga je protiv aktualnog Andreja Plenkovića i bivšeg premijera Zorana Milanovića Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet.

Pred kamere u Povjerenstvu nisu htjeli, kažu da je predmet u vrlo ranoj fazi i da tek treba vidjeti ima li u ljetovanjima išta sporno. Prijava je stigla zbog teksta u Nacionalu - koji problematizira još uvijek nepotvrđeni boravak obitelji aktualnog premijera u vili u Rijeci.

"Nemam komentara na rad POSI-ja, bilo je dosta njihovih odluka koje su se pokazale potpuno krivima, neka istraže i neka donesu svoj pravorijek", poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Vilom upravlja Agencija za komercijalnu djelatnost, koju je ekipa Dnevnika Nove TV upitala koliki su troškovi reprezentacije u vili tijekom godina nastajali.

U mandatu Milanovića troškovi reprezentacije iznosili su nešto manje od 750 tisuća kuna. U mandatu Tihomira Oreškovića potrošeno je nešto više od 120 tisuća kuna. Troškove nisu podmirivali naručitelji, nego AKD. Od 2017. do danas, u mandatu Andreja Plenkovića, u vili nije bilo nikakvih troškova reprezentacije.

Bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković upozorava da je riječ o štićenim osobama prve kategorije, ali ipak: "Ovdje Povjerenstvo treba biti to koje će protumačiti javnosti i građanima tko sve spada u koju kategoriju štićenih osoba i kakva su im prava dana." 

Za ostatak saborskih zastupnika - loptica je u rukama Povjerenstva.

"Povjerenstvo donosi odluke, ali praktički više nitko ne mari za to, kao da su im odrezana krila", rekao je Nikola Grmoja.

"Jedino što očekujemo su isti kriteriji koje POSI primjenjuje na opozicijske zastupnike", poručila je Sandra Benčić.

"Treba objasniti situaciju, razlika je između državne rezidencije i rezidencije koja nije u vlasništvu Hrvatske. Tu svakako premijer ili njegov ured treba dati objašnjenje", zaključio je Igor Peternel.

Milanović i Plenković o svemu se u srijedu nisu oglašavali.

Pročitajte i ovo Akcija PNUSKOK-a VIDEO Pogledajte upad specijalaca: Pala banda dilera, pronašli im pet kilograma kokaina!

Pročitajte i ovo Izvijestio HZMO Važna obavijest za dio umirovljenika: Ovaj dokument morate hitno dostaviti mirovinskom osiguranju