Strava u vikendici

Mještani šokirani zbog smrti trojice muškaraca: "Bili su iskusni u vrenju". Reporterka Dnevnika Nove TV doznala: "Scena je bila prilično potresna"

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Prema neslužbenoj informaciji trojica muškaraca u petak su ujutro stradala zbog trovanja ugljičnim dioksidom. Detalji će se znati u ponedjeljak kad bude dovršena obdukcija.

Tijela trojice muškaraca pronađena su u vikendici na području Velike Ludine kod Popovače. Policija je jutros dobila dojavu da se muškarci ne osjećaju dobro, no kada su stigli bilo je – prekasno.

Mirno jutro u moslavačkim vinogradima prekinula je strašna tragedija. U idilično vikend naselje stigla je policija, hitna, vatrogasci - ali i pogrebno vozilo. Trojica muškaraca pronađena su u vikendici bez znakova života.

"Kuma je nazvala da je čula nešto, ali da provjerimo i onda smo mi zvali u Kutinu policiju i onda su nama rekli da se to dogodilo", rekao je Zdenko, šogor jednog od preminulog.

Tragični rasplet krenuo je u cik zore. Policija je oko 6:30 dobila dojavu da se nekoliko osoba ne osjeća dobro i da se nalaze u vikendici na području Velike Ludine. Kada su stigli, pronašli su beživotna tijela. Tko je zvao policiju - ne zna se. Mještani su šokirani.

"A šta da kažem. Tragedija. Mislim stvarno nemam riječi. Ovaj jedan je imao 73, a druga dvojica oko 50", rekao je Nikola iz Velike Ludine.

Na tijelima muškaraca - prema prvim informacijama policije - nisu uočene vanjske ozljede.

"Prijatelj mi je tu dolje i onda mi je rekao - vi koji hladite mošt - vidi šta se dogodilo. Navodno su hladili s dušikom, a to se inače mora hladiti da ne kuha i tak. A sad šta se dogodilo ja ne mogu reći", kazao je Nikola.

Točan uzrok smrti utvrdit će se obdukcijom - tijela su prevezena na patologiju sisačke bolnice.

"Ne možemo nagađati o uzrocima smrti dok ne bude gotova obdukcija i toksikološka obrada. Možemo samo eventualno pretpostaviti da se radi o udisanju otrovnih para, nekakvog uzroka, dušika, ugljičnog dioksida ili bilo čeka drugoga, ali velim, to su sve spekulacije", rekao je Marin Repustić, glasnogovornik Opće bolnice Sisak.

Osim uzroka smrti - svi detalji tragičnog raspleta - od trenutka dolaska u vikendicu do poziva upomoć, utvrdit će se kroz kriminalističko istraživanje - koje je u tijeku.

Što se točno događalo u Velikoj Ludini doznala je reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak.

"Službeno još uvijek nitko ne želi govoriti o detaljima nesreće, ali je neslužbena informacija da se radi o trovanju ugljičnim dioksidom uslijed vrenja mošta.

Na ovom području se mošt često vrije, gdje ljudi beru grožđe i rade svoja vina. Mještani su šokirani ovim događajem zato što tvrde da su trojica preminulih bili iskusni u vrenju i da su znali što rade.

Iz policije su potvrdili da oni uvijek, u ovo doba, na svojim stranicama objave sve opasnosti od trovanja ugljičnim dioksidom od trovanja moštom.

Alkoholnim vrenjem šećer se pretvara u alkohol i CO2 odnosno ugljični dioksid, a to je plin koji je teži od zraka pa tako sav kisik istiskuje u gornje dijelove prostorije. Tako je bilo i u ovom slučaju.

Navodno je scena bila poprilično potresna. Prisustvo ugljičnog dioksida najbolje se može testirati tako da se upali svijeća. Ako se ona ugasi, prostorija se treba prozračiti i iz nje se treba izaći.

Načelnik je za Novu TV potvrdio da se proslava koja se u petak navečer povodom dana općine Velike Ludine održava neće odgoditi. No 2. rujna proglasit će dan žalosti", izvijestila je Sara Duvnjak. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Pročitajte i ovo Druga dvojica išla pomoći Načelnik općine o tragediji u Velikoj Ludini: "Jedan je ušao u podrum, udahnuo par puta i srušio se..."

Pročitajte i ovo Tri mrtva muškarca VIDEO Ovo je vikendica u kojoj se dogodio užas: "Kuma je nazvala da je čula nešto, a onda nam je policija otkrila tragičnu vijest"