Izričita zamolba

Zelenski stiže u Dubrovnik, na samit je pozvan Vučić, ali ne i Milanović: Otkriveno tko je tražio da ne dođe

Volodimir Zelenski i Andrej Plenković Foto: Vlada RH
Predsjednik Zoran Milanović nije pozvan na samit za pomoć Ukrajini koji će biti održan u Dubrovniku.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu bi trebao doputovati u Hrvatsku da bi sudjelovao na samitu Ukrajina - Jugoistočna Europa u Dubrovniku. On je, zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, suorganizator samita, na kojem će sudjelovati niz čelnika iz više zemalja, ali na njega nije pozvan predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Vlada na samit, kojemu je ona domaćin, Milanovića nije pozvala na izričitu zamolbu Zelenskog, izvijestio je Novi list.

Samit je organiziran da bi se iskazala podrška zemalja jugoistočne Europe Ukrajini, koja se već više od dvije i pol godine suočava s ruskom agresijom. Na samitu bi, osim Zelenskog i Plenkovića, trebali sudjelovati visoki dužnosnici dvanaest zemalja jugoistočne Europe, među njima troje predsjednika, petero premijera i četvero ministara vanjskih poslova.

Odaziv visokih dužnosnika zemalja regije na treći po redu samit Ukrajina - Jugoistočna Europa najveći je dosad. Najavljen je dolazak predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsjednice Kosova Vjose Osmani te petero premijera: grčkog Kiriakosa Micotakisa, bugarskog Dimitra Glavčeva, albanskog Edija Rame, sjevernomakedonskog Hristijana Mickoskog i predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto. Na samit će doći i ministri vanjskih poslova Turske, Srbije, Rumunjske i Moldavije.

Oni bi na samitu trebali prihvatiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju. o čijem se tekstu još pregovara, ali ona bi trebala biti na tragu ranijih deklaracija sa samita u Ateni i Tirani.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je dobio pozivnicu na samit, u svom je stilu dramatizirao cijelu priču te je najavljivao da će u posljednjem trenutku odlučiti dolazi li u Dubrovnik on ili njegov šef diplomacije.

Pročitajte i ovo ubio 10 osoba FOTO Potresne scene: Dječak ubojica prvi put doveden na sud, svjedočio pred roditeljima ubijene djece

Pročitajte i ovo KAD NE IDE S NAFTOM I PLINOM Rusija ovime drži Zapad u šaci: Putin sada prijeti zabranom izvoza - to bi moglo izazvati kaos