O rejtingu i reformi

Plenković o detaljima porezne reforme: "Ovo je novo, to ću otkriti..."

Nakon što je to prošli petak učinila agencija Standard & Poor's, i agencija Fitch je u petak podigla rejting Hrvatske s 'BBB+' na 'A-'.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu se obratio javnosti nakon najnovijeg izvješća svjetske agencije za kreditni rejting Fitch, koja je u petak podigla rejting Hrvatske s 'BBB+' na 'A-'.

"Mogu iskazati zadovoljstvo poboljšanjem kreditnog rejtinga na povijesno visoku razinu. To je itekako snažna poruka za hrvatsko gospodarstvo", rekao je Plenković.

"Fitch nas svrstava među članice EU-a koje imaju sličan rejting - Latvija ima rejting A’ s pozitivnim izgledima, Poljska, Slovačka identično. Niži rejting imaju Italija, Mađarska, Rumunjska, Grčka. Mi smo i dalje i po Fitchu, kao i Standard&Poorsu, zemlja koja najbrže podiže svoj kreditni rejting. Još je zanimljivo da naglašavaju političku stabilnost i spominju činjenicu da smo treći put dobili izbore, čime se potvrđuje predanost reformskom zamahu", rekao je predsjednik Vlade i dodao da je to poruka građanima i gospodarstvu.

Premijer Plenković naglasio je kako je u samo četiri mjeseca mandata ispunio izborno obećanje da će Hrvatsku dovesti na kreditnu razinu A.

Marko Primorac Foto:DNEVNIK.hr

Nakon premijera medijima se obratio ministar financija Marko Primorac.

"Naša predanost stabilnoj fiskalnoj politici zaista je dala ploda. Javni dug 2020. godine bio je na razinama od oko 86 posto BDP-a, mi smo ga u četiri godine uspjeli smanjiti za 25 postotnih bodova BDP-a", rekao je Primorac i dodao da im to ne daje za pravo da sada spavaju na lovorikama, već da će nastaviti raditi na standardu građana.

Plenković je u nastavku komentirao poreznu reformu

"Mi smo rekli da ćemo prebacivati akcent s oporezivanja rada na oporezivanje imovine. Ova naša reforma ima ključno načelo u sebi, a to je pravednost, ali i solidarnost", istaknuo je i ponovno se obrušio na oporbu i odluku HDZ-ove vlade da ukine prirez te njezinim posljedicama za lokalnu samoupravu.

"Ovo je novo, to ću otkriti. Za općine će maksimalna stopa poreza na dohodak biti 20, za gradove 21, velike gradove 22, a Grad Zagreb 23", objavio je.

"Što se tiče poreza na nekretnine, sada ćemo predložiti da taj raspon bude od 0,6 do osam eura po kvadratu. Naravno, neće se oporezivati stan ili kuća u kojoj živite, stan u dugotrajnom najmu, mora biti opremljeno za život i slično. Ostavit ćemo mogućnost lokalnim jedinicama da ocijene da bi plaćanje poreza na nekretnine predstavljalo izdatak koji netko ne može platiti i onda će se donositi odluke o individualnom oslobađanju", istaknuo je Plenković.

Za kraj, na pitanje novinara za komentar o uhićenju Josipa Škorića, premijer je odgovorio: "Nemam nikakvih komentara, vjerujem da će se DORH očitovati."

Dodao je i da nije čuo za optužbe protiv Škorića te da se s njim nije čuo. O njegovu članstvu u HDZ-u rekao je da će se sve dalje odvijati po proceduri predviđenoj Statutom.

Pročitajte i ovo IZ MINUTE U MINUTU Velika akcija policije i USKOK-a u tri grada: Ministri komentirali uhićenja

Pročitajte i ovo Objavio HALMED Povlači se lijek za visoki krvni tlak, bolesnici se trebaju javiti liječniku