prema godišnjem planu

Milanović pratio vojnu vježbu na pomorskom poligonu Žirje: "Čuvajte hrvatsko more..."

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U četvrtak je predsjednik Milanović pratio vojnu vježbu hrvatskih Oružanih snaga „HARPUN 24“. Tom je prilikom imao poruku za vojnike.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović pratio je u četvrtak vojnu vježbu hrvatskih Oružanih snaga „HARPUN 24“.

Vojna vježba održana je na pomorskom vojnom poligonu „Žirje“ na području srednjeg Jadrana, počela je 1. listopada i trajala tri dana.

Predsjednik je pratio vojnu vježbu s obalnog ophodnog broda „Omiš“ zajedno s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnikom Tihomirom Kundidom i zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice komodorom Damirom Dojkićem.

Vojna vježba „HARPUN 24“ provodi se prema godišnjem planu obuka i vježbi Oružanih snaga Republike Hrvatske, a za cilj ima uvježbavanje i osposobljavanje svih sudjelujućih snaga u provedbi borbenih djelovanja kroz usklađeno operativno djelovanje.

Tijekom vojne vježbe izvođene su brojne složene vojne operacije, uključujući topnička gađanja ciljeva na moru i u zraku, operacije pomorskog presretanja, traganje i spašavanje te vježbe elektroničkog ratovanja.

Uz Hrvatsku ratnu mornaricu koja je bila nositelj vježbe, u vojnoj vježbi „HARPUN 24“ sudjelovale su i snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva specijalnih snaga te druge postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Po završetku vojne vježbe, Milanović čestitao je svim vojnicima, dočasnicima i časnicima OSRH na uspješno izvršenoj zadaći, a izravno se obratio pripadnicima HRM-a koji su na brodovima sudjelovali u vojnoj vježbi.

"Hrvatski mornari, zapovjednici brodova čestitam na uspješno izvršenoj zadaći u malo težim uvjetima. Želim vam puno sreće, uspjeha u radu i zdravlja vama i vašim obiteljima. Čuvajte hrvatsko more", rekao je predsjednik. 

"Trodnevna vojna vježba „HARPUN 24“ održana je prema godišnjem planu, u okviru odobrenih financijskih sredstava, u predviđenom terminu početkom listopada u vodama srednjeg Jadrana. Dakle, vojna vježba je održana kako to treba i biti, u punom opsegu i u suradnji svih grana hrvatskih Oružanih snaga. Vojne vježbe moraju se održavati i ja ću u okviru svojih ovlasti uvijek osigurati njihovo nesmetano i redovito održavanje. Ova je vježba pokazala kako aktivnosti Oružanih snaga moraju biti planirane, osmišljene i pripremljene. Jer, samo takve vojne vježbe ostvaruju svoj cilj, a to je pripremiti i dokazati spremnost Oružanih snaga za obranu Domovine", rekao je predsjednik nakon današnje vojne vježbe.

Skupa s predsjednikom vojnu vježbu su pratili i pročelnik Kabineta Predsjednika Republike Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković te pročelnik Vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ivica Kranjčević, a kao predstavnik Ministarstva obrane s njima je bio državni tajnik Drago Matanović.

Pročitajte i ovo Kako se piše Ovu riječ mnogi pogrešno pišu: Nemojte se osramotiti

Pročitajte i ovo Donosi Provjereno Reporterka Provjerenog raskrinkala gradonačelnika, on se opravdava: "O čemu mi pričamo, ma nemojte me…"