Slovenski stručnjak Pavliha

'Predmet arbitraže ne smije biti cjelovitost Piranskog zaljeva'

Slika nije dostupna
U Sloveniji se nastavljaju javne dvojbe o izjavama premijera Boruta Pahora da arbitraža o granici s Hrvatskom osigurava slovenske nacionalne interese, pa se na stranu oporbanih stranaka koje se protive arbitraži postavio i nekadašnji ministar prometa i stručnjak za pomorsko pravo Marko Pavliha.

'Predmet arbitraže ne smije biti cjelovitost Piranskog zaljeva, kontakt s otvorenim morem i zaseoci na južnoj obali Dragonje', rekao je Pavliha u razgovoru za novi broj tjednika 'Demokracija', dodajući da takvo stajalište proizlazi i iz deklaracije slovenskog parlamenta o zaštiti nacionalnih interesa koju je parlament na inicijativu Slovenske pučke stranke prihvatio u veljači ove godine prilikom ratifikacije pristupnog protokola o ulasku Hrvatske u NATO.

'Tada je parlament donio obvezujući zaključak o nepriznavanju hrvatskih propisa koji krše teritorijalnu cjelovitost Slovenije, jasno odredivši minimalističku platformu za pregovore o granici. No, našoj se vladi za to fućka, a premijer Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar napravili su kobnu pogrešku', rekao je Pavliha za tjednik blizak oporbi, dodavši da podržava ideje o organiziranju referenduma na kojemu bi se poništio arbitražni sporazum ako se u međuvremenu ne popravi.

Janšina stranka daje potpise za referendum o arbitraži

Bivši slovenski premijer Janez Janša inače je prošlog tjedna rekao da ne isključuje da će i njegova stranka dati potpise svojih zastupnika za referendum o arbitražnom sporazumu jer je Pahorova vlada deblokadom hrvatskih pristupnih pregovora pogoršala pregovaračke pozicije i pristala na arbitražni okvir koji ne jamči da će Slovenija dobiti teritorijalni izlaz na otvoreno more.

Pavliha je inače bivši ministar prometa u vladi nekadašnjeg premijera Antona Ropa, a kasnije i zastupnik u parlamentu. Smatraju ga jednim od vodećih stručnjaka za pomorsko pravo u Sloveniji, a vodi i udrugu za pomorsko pravo. Hrvatskoj je javnosti ostao u sjećanju i po inicijativi koju je prije više godina predložio vladi kao parlamentarni zastupnik, a u kojoj je predlagao da vlada Slovencima predloži bojkotiranje hrvatskog turizma dok se ne riješe bilateralna otvorena pitanja. (Hina)