spora birokracija

Povratnica iz Irske bila je ogorčena sustavom u Hrvatskoj, a onda se dogodio obrat: "Rekla sam, ajde da se netko konačno potrudi"

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Jedna je Zadranka, povratnica iz Irske, ostala razočarana nakon povratka kući i zbog svega što je doživjela u državnim institucijama. Planirala je ponovno otići i ne vratiti se, no dogodio se obrat. Evo što je ponovo ispričala za DNEVNIK.hr

Priča povratnice iz Irske ogorčene na birokraciju u Hrvatskoj dobila je sretan kraj. Nakon sastanka sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem i savjetnikom ministra za demografiju Zdenkom Štrigom mlada Zadranka ipak je odlučila ostati u Hrvatskoj. 

Podsjetimo, nakon samo nekoliko mjeseci boravka u Hrvatskoj najavila je svoj povratak u Irsku zbog surovosti sustava i spore birokracije. 

Nakon njezine priče redakciji DNEVNIK.hr-a javio se savjetnik ministra za demografiju Zdenko Štriga. Želio se naći s mladom Zadrankom te je preko naše redakcije s njom stupio u kontakt i ponudio joj pomoć. 

Nakon zajedničkog sastanka u Zadru mlada povratnica ispričala nam je kako je prošao susret i ima li pomaka u rješavanju njezinih problema. 

"Sastala sam se sa zadarskim gradonačelnikom i sa savjetnikom ministra. Kontaktirao me gospodin Štriga i mogu reći da je čovjek na mjestu. Pokušava neke stvari promijeniti. Rekla sam, ajde da se netko konačno potrudi", rekla nam je povratnica iz Irske koja je željela ostati anonimna. 

U Irskoj je bila skoro osam godina i zbog ljubavi se vratila u Hrvatsku. Prvi problem bio joj je dobiti boravište. Ovdje je već četiri mjeseca, a status još uvijek nije reguliran. No nakon što je ispričala svoju priču i sastala se s gradonačelnikom i savjetnikom ministra, kaže da su se stvari pomaknule s mrtve točke.

"Zadarski gradonačelnik kontaktirao je policiju, našla sam se s policijskom službenicom, riješit će se policijska provjera i valjda ću konačno riješiti to prebivalište koje čekam od srpnja", istaknula je. 

Bez prebivališta, kaže, ne može - ništa. Ni dobiti zdravstveno, a ni posao. Trudna je, pa će preglede, jer nema zdravstveno, morati obavljati privatno. 

"Ovdje je sve puno sporije nego u Irskoj. Primjerice, ne znam zašto se toliko čeka u Zadru za prebivalište. Pa onda hrvatsko zdravstvo... U Irskoj sam imala zdravstveno, magnetsku sam rezonanciju primjerice ondje čekala nekoliko dana, a u Hrvatskoj svi znamo koliko se čeka." 

Njezin entuzijazam o povratku u rodnu zemlju rasplinuo se brže nego balon od sapunice ne samo zbog spore birokracije već i zbog neugodnih i neljubaznih službenika. 

"Ispričala sam svoju priču jer sam htjela pokazati da sustav ne valja, da birokracija ne valja. U Irskoj se sve rješava online i sve je puno, puno brže. Nadam se da će s vremenom ipak biti općenito bolje, da će ta naša birokracija biti bolja i brža. Ima i normalnih ljudi, ali većina njih nije toliko susretljiva. 

Probat ćemo ostati u Hrvatskoj. Originalni plan bio je da budemo ovdje, držat ću se plana. Nadam se da ubuduće neću imati ovakve probleme i da će sve biti u redu", rekla nam je. 

Branko Dukić i Zdenko Štriga Foto:DNEVNIK.HR

Štriga kaže da je razgovor s mladom povratnicom bio vrlo konstruktivan.

"Iz prve sam ruke dobio detaljan uvid u njezine poteškoće s prijavom boravišta i zdravstvenim osiguranjem. Gradonačelnik Dukić pokazao je veliko razumijevanje te je obećao maksimalnu podršku kako bi gospođa što prije sredila svu potrebnu dokumentaciju i osiguranje.

Obećao je da će Grad Zadar učiniti sve što je potrebno da bi trudna povratnica dobila svu potrebnu medicinsku skrb i kako bi njezina integracija bila olakšana.

Danas je bio iznimno pozitivan dan za gospođu povratnicu, ali i za našu Udrugu, koja neumorno radi na pomoći povratnicima. Ovo je još jedan uspješan korak prema stvaranju pozitivne klime dobrodošlice za sve Hrvate iz dijaspore koji se odluče vratiti u svoju domovinu", kaže. 

Smatra i kako ova priča podsjeća nas na važnost pružanja podrške povratnicima i fokusiranje na olakšavanje njihova povratka, umjesto širenja negativnosti.

Pročitajte i ovo konkretna rješenja Savjetnik ministra rastužio se zbog članka na DNEVNIK.hr-u o povratnici iz Irske: "Želim se ispričati"

Pročitajte i ovo umro na mjestu FOTO Ravnatelj KBC-a Rebro Ante Ćorušić pao u bolnici i poginuo: Cure detalji tragedije

Pročitajte i ovo ravnatelj KBC-a Plenković o Ćorušiću: "Teško nam je zbog ove vijesti, bio je sjajan čovjek i prijatelj..."