Proslava Oluje u Kninu

MiG-ovi i Rafalei, možda posljednji put zajedno u zraku: "Na jednome mjestu mogla se vidjela povijest, sadašnjost i budućnost"

1/9 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Središnja proslava održana je u Kninu.

Hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi podignut je u 9:43, a svečanost obilježavanja 29. godine od oslobođenja Knina i Hrvatske započela je budnicom.

Održana je i pokazna vježba vojske i policije, a središnja svečanost završila je preletom Krila Oluje, MiG-a 21 i novonabavljenih Rafalea. U Knin su stigli građani iz svih krajeva Hrvatske.

Pročitajte i ovo Sve više sumnji Dankin djed dobio je jezivu poruku, a kada je vidio od koga, šok je bio još i veći

Proslava u Kninu

Atmosferu u Kninu tijekom dana pratio je novinar Ivan Kaštelan.

"Službeni protokol je završio, visoki uzvanici napustili su Knin, a počela je proba za koncert koji će se održati navečer. Svečani program počinje u 21 sat.

Nakon protokola podijelio se grah, a građani su nastavili donositi cvijeće i paliti svijeće ispred središnjeg spomenika na glavnom gradskom trgu.

Prema policiji, pristiglo je oko 6 tisuća posjetitelja te da nije bilo većih incidenata", rekao je Kaštelan iz Knina.

Pročitajte i ovo Stigli i kanaderi Gori i na ulazu u Vodice, vatrogasci su na terenu: "Požar je na 50-ak metara od kuća"

Okupili su se u Kninu i važni gosti. Državni vrh poslao je oprečne poruke.

"Današnja svetkovina je najveći praznik i dan kada odajemo priznanje za blistavu pobjedu u Domovinskom ratu. Priprema za "Oluju" trajala je pet godina, od 1991. kada nismo imali ništa, ni policiju, ni državu", prisjetio se umirovljeni general pukovnik HV-a Slavko Barić.

Zoran Milanović rekao je da Hrvatska ne slavi Oluju kako bi likovali i provocirali, već suosjećali s obiteljima žrtava. Premijer Plenković, s druge strane, upozorio da ne smije doći do izvrtanja povijesti te podsjetio da bez branitelja i njihove žrtve nitko od nas ne bi danas bio ovdje. S njime se složio Gordan Jandroković dodavši da takve napade upućuju "ondašnji agresori koji se danas nastoje prikazati kao žrtve".

Ivan Kaštelan u Kninu je razgovarao je i s Borislavom Mamutom, pukovnikom HV-a, zaduženim za program.

"Sve što smo planirali smo i proveli. Cilj nam je bio prikazati mogućnosti zajedničkog djelovanja policije, Ministarstva obrane i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 

Prikazli smo vježbu talačke krize i uspješno je izvedena", objasnio je.

Upitan o tome kako je bilo vidjeti MiG i Rafale, možda posljednji put zajedno u zraku, rekao je kako se na jednome mjestu vidjela povijest, sadašnjost i budućnost.

"Ne možemo se ne prisjetiti koji utjecaj ima MiG u Domovinskom ratu. Krila oluje nastupila su 256 puta u 15 zemalja. Black Hawk Rafalei su nešto čemu se svaki vojnik veseli", objasnio je svoje viđenje.

Pročitajte i ovo Stanje u prometu Gužve na cestama: Prometna nesreća, kolone i vrućina zovu na dodatan oprez

Upitan o sjećanju na 5. kolovoza '95. rekao je da su mu osjećaji podijeljeni.

"Istovremeno ponos, čast, slava, ali i tuga. Neki od nas nisu dočekali ovaj dan. Bio sam i sam ranjen, a danas spremam letački program", rekao je i prijetio se kolege Ivice Pešuta koji je u Oluji izgubio život.

O mladim pilotima i vojnicima rekao je da su svjesni svoje uloge te da se i sam trudi svako svoje predavanje započeti sjećanjem na Domovinski rat.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.