Vodostaji padaju

Neka mjesta uz Kupu su i dalje odsječena: "Ljudima ne treba mijenjati navike, neka plivaju"

Povlače se vodostaji karlovačkih rijeka, no tri prigradska naselja i dalje su odsječena. Do njih se može jedino traktorom, bagerom ili čamcem. Kako do stanovnika dolazi pomoć, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Do karlovačkog prigradskog naselja Pokupska Dolina, koje je odsječeno već tri dana, ekipa Dnevnika Nove TV nije se uspjela probiti, ali se predsjednik mjesnog odbora uspio probiti do njih.

"Situacija sad izgleda ružno, nakon tri dana strahova malo su nas zalile zaobilazne vode. Odjsečeni jesmo, funkcioniramo s traktorima. Navikli smo na ovakve situacije.

Ako nekome nešto treba dostavi mu se, s tim da smo znali da će voda ići i upozorili smo mještane da si nabave hranu piće za nekoliko dana da ne bi netko bio gladan žedan", rekao je Ivica Klarić, predsjednik mjesnog odbora Pokupska Dolina.

Iako je sve pod vodom, dobra je vijest da je voda tek rijetkima prodrla u kuće. Mještani kažu kako je djelomična izgradnja zida smanjila katastrofu koja se stalno ponavlja. U odsječenim naseljima je 300-tinjak stanovnika.

Neka naselja u potpunosti su odsječena, do njih se može doći jedino čamcem ili traktorom. Hitne službe u nedjelju ujutro pomogle su župniku i prevezle ga da stigne na jutarnju misu.

"Zatvorena je prometnica prema Karlovcu i iz smjera Zagreba se također ne može doći. Sad je još i nestalo struje. što se inače ne događa, ali dogodilo se baš u ovom nezgodnom periodu", rekao je Franjo Vukić, predsjednik mjesnog odbora Šišljavić.

Za sada im, kaže, ništa ne treba. Imaju sve zahvaljujući vatrogascima, ali i zalihama hrane. Očekuje se da će u ponedjeljak navečer biti normalizirano prometovanje prema Karlovcu, a prema Zagrebu tek u srijedu.

Kod Vjeke u dvorištu bazen.

"Nije nam muka od poplava, navikli jesmo. To su nam rekli i karlovački političari, da ljudima nizvodno Kupe ne treba mijenjati navike pa neka plivaju svake godine", kaže Vjeko iz Blatnice.

Jana kaže da je znala da će biti ovakva borba s vodom, ne bi ovdje gradila kuću, ali muž je "prodao dobru priču".

"Pokojni muž je rekao da je Blatnica mali Pariz, ja rekoh 'dobro onda ćemo graditi u malom Parizu', ali eto mogli smo drugdje ne baš tu. Sad je ovdje zlo veliko", kaže Jana Lukić iz Blatnice.

Zlo veliko spremalo se i u Hrvatskoj Kostajnici. Vodostaj je došao do maksimuma. Pomogle su boks barijere.

"Ne očekujemo veći porast vodostaja, u opadanju je, nemamo najave da će rasti. Prve prognoze su bile loše, očekivalo se da će rasti vodostaj do 470 cm, srećom nije bilo veće oborine", rekao je Petar Prpić, zapovjednik javnovatrogasne postrojbe Hrvatske Kostajnice.

Očekuje se da će se u ponedjeljak normalizirati svi vodostaji pa će mještani uz nabujale rijeke napokon moći odahnuti.

Pročitajte i ovo Težak prizor iz Jablanice Jasmin i Irmela čvrsto su se zagrlili i umrli pod ruševinama: "Prizor je potresao sve..."

Pročitajte i ovo Nastavlja se suđenje Dječak ubojica iz Beograda otkrio detalje svog jezivog plana: "Uzeo sam 92 metka i htio sam sve iskoristiti"

Pročitajte i ovo Stotine snimaka Sud donio šokantnu odluku: Snimke silovanja Gisèle Pelicot bit će javno objavljene