Istražuje se

Kupio zemljište pa mijenjao urbanistički plan: Povjerenstvo za sukob interesa istražuje Darija Zurovca

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv gradonačelnika Svete Nedelje Darija Zurovca.

Povjerensto za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv Darija Zurovca. Nakon što je portal Index prenio kako je supruga gradonačelnika Svete Nedelje kupila zemljište od 1.158 kvadrata za 50 tisuća eura, a urbanistički plan mijenjao godinu dana nakon kupovine.

Promjenama je ukinut dio zone mješovite namjene, smanjena je zelena površina te su izmijenjene trase prometnice. Zurovec je kupovinu zemljišta unio u imovinsku karticu, no nije sasvim jasno kako je zemljište platio kada se zbroje i oduzmu iznosi prihoda i ušteđevine. Kad se sve uzme i oduzme, Zurovcima ostaje tek 330 eura mjesečno.

"To je jedna vrlo jednostavna računica, u razmaku od 9 do 10 mjeseci možete vidjeti da je to sasvim normlana cifra koja se uštedila kasnije. Znači, kupnja je bila u proljeće, a imovinska kartica se upisuje obično početkom zime sljedeće godine", reka je Zurovec.

Prema toj računici raspolagali su s više od 30 tisuća eura. Povjerenstvo je ipak otvorilo predmet.

"Mi smo otvorili predmet u odnosu na obveznika Darija Zurovca. U medijima se eksponira da je gradonačelnik promijenio urbanistički plan i da je njegova supruga koja ima relativno niske prihode, po navodima iz medija, kupila zemljište. Mi to sve moramo provjeriti", rekla je Aleksandra Jozić-Ileković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Gradonačelnik kaže da će surađivati.

"Mogu ima dati svaki dokument. Nemam se čega bojati i nemam što skrivati", rekao je Zurovac.

Povjerenstvo češlja i izmjene urbanističkog plana. Zurovec smatra da mu bivši kolege žele najmjestiti. Tvrdi da nije pogodovao sam sebi.

"Iskreno, dobio sam samo trošak jer sam trebao kupiti dodatno 100 kvadrata kako bi mogao pristupiti na buduću prometnicu koja ne postoji, imao sam samo trošak... Sada su se prometnice uskladile sa glavnom cestom. Nije logično da glavna cesta bude manja od sporedne", rekao je gradonačelnik Svete Nedelje Darijo Zurovec.

Dok se gradonačelnik opravdava, vijećnici su postavili pitanje zašto baš ta ulica - kada ima većih prioriteta?

"Ta ulica je stavljena u plan projektiranja prije nego bilo koja ulica, a to nema smisla. Puno su veći priotiteti u gradu, i što se tiče gradnje i projektiranja i tu je nešto meni bilo sumnjivo. Ja sam pitao i tražio sam dogovor, nisam ga dobio. Sad vidim što se dogodilo, da su tu vjerojatno privatni interesi, ali neka institucije rade svoj posao, ne bih to htio komentirati", rekao je Damir Halužan, gradski vijećnik sv. Nedelje.

Ipak, nešto je u priči sumnjivo, smatra.

"Grad projektira nečiju ulicu, a kad gledamo investitore koji grade kuće i stanove, oni to sami pojektiraju i onda prebace na grad, a ovo je u interesu grada. Po čemu? Tu je nešto sumnjivo", smatra Halužan.

Reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković upit je poslala i DORH-u. Do zaključenja ovog priloga odgovor nije dobila. Povjerenstvo će tako zatražiti očitovanje omiljenog gradonačelnika Sv. Nedelje.

  Pročitajte i ovo Meteoalarm VIDEO Stiglo nevrijeme: Snimljen neobičan vrtlog, zabilježeno više od 3000 udara munja - "Bižite doma!"

Pročitajte i ovo Neće odustati Dodik otkrio plan za raspad BiH pa najavio ono od čega strepi i jug Hrvatske: "Ništa nas neće zaustaviti"  

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novaplus.hr.