Tradicionalno na stolu

Jedemo ih manje, a plaćamo više: Uskrs bez njih teško da je moguć

Cijena jaja je porasla u 2023. pa ih i manje jedemo, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Neizostavna namirnica na stolu ovih dana su i jaja, a njihova cijena je rasla što najbolje pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Što se tiče njihove cijene, ona su najviše pojeftinila u 2019. godini kada su bila gotovo 10 posto jeftnija nego godinu prije, a najveća promjena je u 2023. s rastom od čak 33 posto.

Čini se da jedemo sve manje jaja na godišnjoj razini jer 2011. prosjek po članu kućanstva bio je 153, kroz godine je opadao, a zadnji podaci kažu da je riječ o 136 komada jaja po osobi.

Manja potrošnja jaja ne čudi ako uzmemo u obzir da se mijenja broj kokoši. Njihov broj se u 2022. smanjio za nešto više od trećine u odnosu na 2013. kada ih je bilo nešto više od dva i pol milijuna.

Pročitajte i ovo Posljednja prilika za kupovinu Pogledajte kako trgovine i šoping-centri rade tijekom produženog vikenda

Bojenje pisanica

Tradicija bojenja pisanica prirodnim bojama i danas se njeguje u brojnim dijelovima Hrvatske.

Na Brodarici i otoku Krapnju jaja se boje ljuskama od luka i ljubičastim kupusom.

Na jaja se stavljaju razne biljke: listići smokve, masline, lavanda, cvijeće ili gospina trava. Jaja se potom zamotaju u gazu, kuhaju zajedno s ljuskama luka ili stoje u vodi s kuhanim kupusom.

Kad se ohlade, kako bi se ljuska sjajila, premazuju se kožom pancete. Šarene pisanice tako krase uskrsni stol. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.