Akcija HGSS-a

Heroj dana: Pas Hubert pomogao da potraga na otoku Viru završi sretno

Uspješno završena potraga za starijim muškarcem na Viru (Foto: HGSS) - 2 Foto: HGSS
HGSS je u ponedjeljak zaprimio poziv za pomoć u potrazi za starijim muškarcem na otoku Viru. U potragu se uključilo 18 spašavatelja zadarske HGSS-ove stanice i četiri potražna tima sa psima. Potražni pas Hubert pomogao je pronalasku muškarca vrlo brzo nakon početka traganja.

Muškarac za kojim se tragalo štićenik je doma za starije i nemoćne, a u ponedjeljak je u prijepodnevnim satima otišao iz doma, piše HGSS.

''S obzirom na vremensku prognozu koja je u večernjim satima najavljivala orkansku buru uz znatni pad temperature odmah se krenulo u uzbunjivanje članova HGSS Stanice Zadar te se u potragu uputilo 18 spašavatelja HGSS Stanice Zadar s četiri potražna tima sa psima.

Prema prikupljenim informacijama radilo se o starijoj muškoj osobi, koja je štićenik doma za starije i nemoćne, te je napustila dom u prijepodnevnim satima.

Posredstvom županijskog centra 112 upućen je zahtjev za lociranje mobilnog telefona nestale osobe, koji je bio uključen, ali se osoba nije javljala. Nakon dobivanja područja na kojem se nestali mogao nalaziti krenulo se u češljanje terena zajedno s pripadnicima MUPa koji su bili s nama na terenu. Zona potrage je bila dosta zahtjevna zbog guste šume i dosta grmolikog raslinja uz buru koja je bila u jačanju, a kako se radilo o sjevernom dijelu otoka problem je stvarala i morska prašina.

Ubrzo nakon početka potrage potražni pas Hubert je reagirao te se krenulo u dozivanje nestale osobe. Osoba je pronađena u 21:30h u grmolikom raslinju gdje se vjerojatno sklonila od bure koja je jačala. Osoba je bila pri svijesti uz lakše ogrebotine te je popraćena do vozila HGSS-a da bi poslije bila predana liječničkoj ekipi ZHM na daljnju skrb, a čime je okončana još jedna u nizu akcija potrage za domaćim stanovništvom'', napisali su iz HGSS-a. 

 

Povezane teme