Domovi za starije

Preko noći računi porasli za 40 posto! "Ma kakvo poskupljenje na smještaju? Soba i balkon su isti, topla voda, koje ima pa nema, je ista!"

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Ekstremno poskupljenje u domovima za starije. Korisnici domova kojima je osnivač Splitsko-dalmatinska županija preko noći su dobili uplatnice s novim iznosima - idu čak i do 40 posto više. S dvojicom umirovljenika razgovorala je i ekipa Dnevnika Nove TV, a ova tema danas je i meta političkih prepucavanja na relaciji Puljak - HDZ.

I Ante i Zoran od 1.rujna dobili su nove uplatnice za dom za starije čiji su korisnici. Cijena se uvećala za čak 41 posto. 

"Kvaliteta hrane će ostati ista, ali i to je upitno. I o tome bi netko trebao povesti računa. A na smještaju, šta će, kakvo je poskupljenje na smještaju? Soba mi je ostala ista, balkon je ostao isti. Topla voda koje ima pa nema je ostala ista", kaže Zoran Biluš, korisnik doma za starije.

"Kad sam išao u mirovinu onda sam imao mirovinu kolika je bila prosječna plaća u Hrvatskoj. E kad bi ja sad ima mirovinu kolika je sad prosječna plaća, onda bi ja mogao nekako govoriti o toj ekonomskoj cijeni", kaže Ante Banovac, korisnik doma za starije.

Tako od dosadašnjih 555 eura u ovom slučaju, cijena ide do skoro 800. I to u domovima čiji je osnivač Splitsko-dalmatinska županija.

"Za korisnika to znači da će svakako plaćati veću cijenu, ali ovdje je svakako bitno naglasiti da oni najsiromašniji korisnici, socijalni slučajevi, ugroženi - za njih nema nikakvih razlika. Jer njima cijenu smještaja snosi država, odnosno resorno ministarstvo", rekla je Helena Bandalović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Splitsko-dalmatinske županije.

Ali za sve ostale razlike itekako ima. Nju nam je pokušao objasniti predsjednik Upravnog vijeća doma za starije na splitskoj Zenti koji kaže kako su glavni razlozi inflacija i povećanje plaća zaposlenicima. Prvi čovjek Splita pak krivca vidi u jednoj stranci. Lopticu je brzo dobio natrag.

"Loš standard umirovljenika je posljedica činjenice da HDZ koji upravlja ovom državom već dugi niz godina, je cijeli standard života svih naših građana sveo na vrlo niske razine", kaže gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

"Gradovi i općine, dakle Grad Split, mogu biti osnivači domova za starije. Također, mogu sufinancirat smještaj svojim korisnicima Grada Splita za koje smatraju da su socijalno ugroženi građani", istaknula je Helena Bandalović.

Ante, koji je i korisnik i član upravnog vijeća kaže - o svim odlukama se glasalo. No, ne i ovaj put. I nitko ih nije upozorio na vrijeme.

"Tu je moja šansa da nešto promijenim koliko i dobiti ovaj Euro jackpot. To van je otprilike tako", kaže Ante Banovac, korisnik doma za starije.

Jer nove cijene itekako premašuju iznose većine mirovina korisnika domova.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novaplus.hr.