Sretni i ponosni

Poseban dan za Sinj, zbog ovoga će mnogi željeti doći u ovaj grad: "Dugo smo se za ovo pripremali"

Velik dan za Sinj. Svetište Gospe Sinjske, odlukom Vatikana i pape Franje proglašeno je malom bazilikom. Misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, a na ulaz u crkvu postavljeni su i posebni grbovi. Uz brojne vjernike i crkvene uzvanike, stigla su i tri ministra.

Iznimno svečano je bilo u subotu u Sinju. Crkva njihove zaštitnice - Gospe Sinjske je i službeno Mala bazilika. Sinjani sretni i ponosni.

Franjevci su u subotu slavili ovu posebnu počast koju su im ukazali Vatikan i papa Franjo. Odluka o proglašenju donešena je 17. travnja ove godine, a svečanost je upriličena za subotu. Dosadašnji gvardijan postao je rektor manje bazilike.

"Za ovo smo se već dugo pripremali, od onog dana kad smo iz Vatikana Rima primili vijest da je papa uzdigao našu crkvu na čast bazilike", rekao je fra Marinko Vukman, rektor male bazilike Gospe Sinjske.

Dekret o proglašenju pročitao je apostolski nuncij u Hrvatskoj Giorgio Lingua. "Dekretom de tititulo bazilika minortis", rekao je.

Na ulaz u ovo marijansko svetište postavljeni su i posebni plavi grbovi kao oznaka male bazilike. "U Hrvatskoj je i Marija Bistrica bazilika također, imamo još bazilika", rekao je Zdenko Križić, splitsko-makarski nadbiskup.

Iako nije jedina bazilika u Hrvatskoj, ovom kraju puno znači.Uz brojne vjernike stigli su mnogi svećenici iz Dalmacije i šire. Uz Gospu obavezno i alkari. Bio je ondje i gradonačelnik Sinja Miro Bulj, ali i tri ministra - Tomo Medved, Marin Piletić i Ivan Šipić.

"Ono što Katoličkoj crkvi znači crkva svetog Petra, to nama Cetinjanima i čitavom kraju predstavlja naša Gospa sinjska", rekao je Šipić.

Jedna obitelj je u subotu krstila dijete. Iako žive u Francuskoj, htjeli su krštenje baš u Sinju. "Htjeli smo krstiti naše dijete u Sinju pošto sam ja iz Sinja. Dogodilo se baš na današnji dan, povijesni dan kad je crkva Gospe sinjske postala mala bazilika". 

Stigli su i brojni gosti. Umirovljenici s Neretve stigli su baš za ovu prigodu. "Došli smo iz Mostara, udruga Neretva umirovljenici. Mi ovako često idemo. Danas smo prezadovoljni, lijepo je i svečano. Prvom prilikom ćemo opet doći", rekla je Ankica.

U turističkoj zajednici zadovoljni su vjerskim turizmom. "Za Velu Gospu pohodi nas 200.000 hodočasnika", rekla je Monika Vrgoč, direktorica Turističke zajednice Sinj.

S proglašenjem male bazilike još će mnogi mnogi poželjeti doći velikoj Gospi u Sinj.

Pročitajte i ovo Rat na Bliskom istoku Stradao još jedan UN-ov mirovnjak u Libanonu: Ovo je već peti u samo dva dana

Pročitajte i ovo Buknuo požar VIDEO Dramatične scene iz Čečenije: Eksplodirala benzinska pumpa, ima mrtvih, među njima su i djeca