Plaću od petnaest tisuća kuna, osiguran smještaj i hranu nudi jedan krčki restoran koji je na početku sezone ostao bez prvog čovjeka kuhinje. Među nezaposlenima u Hrvatskoj čak su 43 tisuće ljudi ugostiteljske i turističke struke, međutim - njihova je kuhinja još uvijek prazna.
Terasa krčkog hostela puna, a kuhinja prazna. Štednjaci i friteze ugašeni. Nema tko raditi jer je restoran ostao bez kuhara spletom nesretnih okolnosti.
'Tražimo kvalitetnog a la carte kuhara s iskustvom i nudimo 15 tisuća kuna plaće, smještaj i hranu', rekla je voditeljica hostela Ana Zec.
Ispovijesti sezonaca: Poslodavcima peru gaće, rade prekovremeno, trpe grozne šefove...
Prema podacima Zavoda za zapošljavanje riječ je o poslodavcima na koje se djelatnici ne žale. Prije sezone poslodavci su tražili 22 tisuće sezonskih radnika u turizmu. 'Poslodavci su najviše tražili konobare, prodavače, radnike na održavanju, kuhare, čistače i čistačice', kazala je Aleksandra Štengl, Odjel za posredovanje pri zapošljavanju i aktivnu politiku zapošljavanja.
Problema s pronalaženjem sezonaca sve češće imaju ugostitelji diljem Jadrana. 'Kvalitetna snaga se teško pronalazi, dolaze odasvud i svakakvi, ali recimo ove godine se teško nalazi dobra radna snaga', napominje Tomislav Kirinčić, ugostitelj.
Na sezonski rad na Jadranu sve se češće odlučuju nezaposleni iz unutrašnjosti Hrvatske. Ukoliko naiđu na korektne poslodavce - vrate se kući nakon sezone s dobrom zaradom.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook