Vodostaji rastu

Poplava prijeti kućama, direktor Hrvatskih voda upozorio: "Ovdje nažalost ne postoji sustav obrane..."

Poplave su pogodile i dijelove Hrvatske gdje se prognozira daljnji rast vodostaja.

U Hrvatskoj je najgora situacija s poplavama u Ogulinu gdje probleme stvara rijeka Dobra koja se izlila iz Korita, a i u Karlovcu se prati situacija gdje su na cijelom području snage stožera civilne zaštite.

U Brodarcima kraj Karlovca je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac koja je razgovarala s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Ðurokovićem o situaciji na terenu.

"Prognoze su daljnji rast vodostaja, u noći su pale veće količine oborina na području rijeke Dobre što je rezultiralo većim utokom u Kupu, odnosno dizanje razine vodostaja Kupe u Brodarcima i na području grada Karlovca".

Ugrožene su kuće, a prometovanje je otežano, objasnio je Đuroković. Rekao je da je ova situacija vrlo slična onoj iz rujna 2022. kada je vodostaj u Brodarcima bio plus 501 centimetar, a koji bi mogao dosegnuti i u petak u noćnim satima.

"Učinilo se sve što se moglo, putem grada Karlovca, vatrogasaca, svima su donesene vreće, puno su učinili i ljudi na terenu, koliko se moglo ljudima olakšati jer ovdje ne postoji sustav obrane. Ovo je nažalost nebranjeno područje".

Osvrčući se na činjenicu da ne postoji sustav obrane od poplava je objasnio da su Hrvatske vode prije tri godine imale rješenje i potrebnu dokumentaciju, ali je došlo do žalbi i protivljenja. Žalio se dio mještana koji su nezadovoljni rješenjem obrane od poplava koje bi podrazumijevalo izgradnju armiranog betonskog zida.

"Nažalost drugog rješenja nema jer je preuzak prostor između pojedinih kuća i same rijeke te se ne može izgraditi nasip nego je moguće samo napraviti armirani betonski zid", rekao je.

Prognoze za vodostaj govore da bi trebao porasti u noći s petka na subotu.

"Oborine od noćas su nadogradile ovaj vodeni val i doprinijele s dodatnih 20 ili 30 centimetara na području Karlovca".

Objasnio je da se ekstremni vremenski uvjeti naglo mijenjaju te da su Hrvatske vode zbog toga bile zabrinute. Ova godina je neravnomjerna jer su bili izrazito niski ili izrazito visoki vodostaji.

"Moramo što prije nadograđivati sustave, prilagođavati se klimatskim promjenama i vremenskim uvjetima. Vidimo da se puno toga lošeg događa diljem Europe, ali mi smo zasad u dosta dobrom stanju i sustavi nam dobro izdržavaju. Nema većih šteta, ali treba graditi sustave što brže", zaključio je Đuroković.

Situaciju s poplavama komentirala je i resorna ministrica Marija Vučković. Raste vodostaj kod Karlovca, a na većini rizičnih područja na snazi su i izvanredne mjere. S posebnim oprezom prati se i vodostaj Zrmanje koji raste, tamo prijeti opasnost. U Ogulinu je poplava već prouzročila štetu na kućama.

"Postoji desetak kuća koje su imale kontakt u Ogulinu, zasad je riječ o dvorištima i podrumima. Na snazi su izvanredne mjere od poplava što se tiče Karlovca i šireg područja. Još bih spomenula i Hrvatsku Kostajnicu gdje je postavljen sustav montažno demontažnih barijera i tu je situacija povoljna", rekla je Vučković.
 

Pročitajte i ovo ima mrtvih i nestalih VELIKA FOTOGALERIJA Kataklizma u BiH: Pogledajte dramatične prizore - voda je nosila kuće i ceste

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Povećao se broj poginulih, a mnogi naslućuju uzrok katastrofe u Jablanici. Ministar: "Sve se dogodilo u nekoliko minuta, vidio sam strašan prizor"