Hrvatski proizvođači povrća pretrpjeli su znatne financijske gubitke uzrokovane krizom nastalom zbog zaraze Escherichijom coli. Zbog bojazni potrošača da su prvenstveno krastavci, ali eventualno i drugo povrće bili izvor zaraze, smanjila se potražnja za svježim povrćem, osobito onim koje se termički ne obrađuje.
'Kako bi pomogli hrvatskim proizvođačima povrća koji trpe gubitke radi europske krize uzrokovane oboljenjima od Escherichiae coli, tražimo da se izdvoje sredstva iz državnog proračuna i nepovratno dodijele proizvođačima povrća. Uspoređujući obim poljoprivredne proizvodnje na razini sektora – proizvodnji povrća, Republika Hrvatska proizvodi oko 1 posto od ukupne proizvodnje povrća u EU. Koristeći taj razmjer s obimom proizvodnje hrvatski povrćari trebali bi dobiti 15,43 milijuna kn. Tražimo da se iz Državnog proračuna dodijele sredstva povrćarima za ublažavanje posljedica krize na njihovu proizvodnju', stoji u zahtjevu.
Zahtjev HPK-a naslovljen je na premijerku Jadranku Kosor i ministra Petra Čobankovića.