DOBAR ULOV U SLAVONSKOM BRODU

Policija uhitila 11 osoba osumnjičenih da su krijumčarili 160 ljudi i na tome zaradili najmanje 72 000 eura

Ilustracija Foto: Lucija Ocko/Cropix
Akcija je provedena u sklopu Operativne radne skupine ZeBRa te uz potporu EUROPOL-a, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Policijski službenici P.U. brodsko-posavske i Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) su, u sklopu Operativne radne skupine ZeBRa te uz potporu EUROPOL-a, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta.

Kriminalističko istraživanje kodnog naziva "Bjegunac“ rezultiralo je uhićenjem 11 osoba, od kojih je devet osoba s područja Policijske uprave brodsko-posavske, jedna osoba s područja Policijske uprave zadarske i jedna osoba s područja Policijske uprave osječko-baranjske.

Pritom su, na temelju naloga Županijskog suda u Osijeku, pretražene osobe, prijevozna sredstva, domovi i druge prostorije kojima se osumnjičeni koriste te su im oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su 28-godišnjak i 26-godišnjak, od početka veljače do 22. listopada ove godine, ostvarivali suradnju s pripadnicima organizirane kriminalne skupine na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sumnja se da su sa sobom povezali 20-godišnjaka, 42-godišnjakinju, 20-godišnjaka, 21-godišnjaka, 26-godišnjakinju, 20-godišnjaka, 29-godišnjaka i 24-godišnjakinju s osobama iz susjedne zemlje te u navedenom vremenu organizirali prebacivanje većeg broja migranata preko rijeke Save izvan graničnih prijelaza s teritorija Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Prokrijumčarili su najmanje 160 osoba (državljane Kine, Iraka, Turske Sirije), za različite novčane iznose koje su naplaćivali u visini od 150,00 do 500,00 eura po osobi, ostvarivši nepripadnu imovinsku korist od najmanje 72.000,00 eura.

Ugrožavali živote migranata

Europol u svojem priopćenju kaže kako se osumnjičeni terete da su koristeći pretrpane brodove, svjesno ugrozili živote i sigurnost migranata. Nakon prelaska rijeke, nezakoniti migranti potajno su prevoženi različitim vrstama vozila. Skrivajući ih u osobnim automobilima ili u tovarnom prostoru teretnih vozila, kriminalci bi migrante prebacivali prema Sloveniji, Italiji, Njemačkoj i drugim
zemljama EU-a.

U priopćenju Ravnateljstva polciije stoji da se navedeni sumnjiče za počinjenje kaznenog djela Zločinačko udruženje iz članka 328. Kaznenog zakona te 11 kaznenih djela Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja iz članka 326., a u svezi članka 329. Kaznenog zakona.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe su predane pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.

Istovremeno su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Regionalna kancelarija Banja Luka, Ministarstva sigurnosti BiH u koordinaciji Tužiteljstva BiH, proveli kriminalističko istraživanje na području Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo Najavio dolazak NATO-ova dužnosnika Što će raditi hrvatski vojnici u misiji NSATU? Plenković: "Sigurno neće gledati koliko tko ima cigareta"

Pročitajte i ovo Opasne namjere Pijan prijetio ženi, ali posebno je uznemirujuće ono što je skrivao u domu