'Vrući' stolac čeka...

Pogledajte koji bi sve političari trebali u USKOK na ispitivanje

Slika nije dostupna
Istrage protiv Ive Sanadera prepliću se s istragama protiv Damira Polančeca - odvjetnici i jednog i drugog kao dio strategije obrane kane pozvati podulji niz imena koja sjede s obje strane Markova trga - i u Vladi, ali i Saboru. Pogledajte koga je sve zvala Polančecova obrana.

14 svjedoka nalazi se na popisu za koje Polančecova obrana traži da ih ispita USKOK u slučaju INA - MOL. Na njihov se poziv - nisu odazvali!

'Sada je na potezu USKOK', kazao je Anto Nobilo, odvjetnik Damira Polančeca.

Kao potpredsjednica HDZ-a i Vlade, tvrdi Nobilo, Jadranka Kosor je morala znati kako se donose političke i poslovne odluke. Trebala bi svjedočiti o Polančecovim prezentacijama tijekom pregovora s MOL-om, ali i o prodaji 7 posto Ine u vlasništvu hrvatskih branitelja.

'Po nalogu Ive Sanadera sudjelovala je u finalu pregovora s MOL-om, sudjelovala je zajedno sa Ivanom Šukerom, Marinom Matulović-Dropulić i Polančecom u sastavljanju završnih nacrta ugovora koje je Vlada potpisala s MOL-om', kazao je Nobilo.

'Na niti na jednom od tih sastanaka nije bila, niti se u bilo kojem kontekstu spominjala tadašnja potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti Jadranka Kosor', branila je šeficu 13. listopada 2010. u svojem iskazu ministrica zaštite okoliša i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić.

I Dropulić je, uvjeren je Nobilo, bila prisutna na ključnim sastancima. Žele čuti i što zna o reviziji ugovora ali i o pregovaračkim stajalištima s MOL-om.

Ukoliko ih USKOK pozove, smatra predsjednik, nemaju izbora. 'Zakon je zakon, je li tako?', kazao je Josipović o toj temi.

Na listi svjedoka nalaze se i visoko pozicionirani HDZ-ovci Luka Bebić, Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Andrija Hebrang. Ali i Ratko Maček koji je, kažu, bio upoznat s potezima HDZ-a. On je, tvrdi Nobilo, u društvu Davora Šterna lobirao da Rusi uđu u vlasničku strutkuru umjesto MOL-a.

'To je kao da imate prometnu nesreću i da utvrđujete krivicu za tu prometnu nezgodu, a ne pozovete očevice koji su vidjeli nesreću. Ovo su svjedoci očevici i njih se mora pozvat', kazao je Nobilo.

Odvjetnik HDZ-a, Vladimir Gredelj, kratko je s odmora na Korčuli poručio - pričekajmo odluku USKOK-a. A hoće li završiti na 'vrućem stolcu' u USKOK-ovoj sobi znat će se u roku od mjesec dana. 

Nenad Mađerić, Zoran Marković, Jagoda Premužić, Tomo Galić, Zdenka Pogarčić, Ratko Maček, Davor Štern, Jadranka Kosor, Marina Matulović, Vladimir Šeks, Luka Bebić, Ivan Jarnjak, Andrija Hebrang i Branimir Horaček - to su svjedoci koje je pozvala Polančecova obrana.