Lažirali podatke

EPPO razotkrio prijevaru: Evo kako su poduzetnica i njezin partner pokušali izvući pola milijuna eura potpora

Ilustracija Foto: Getty Images
Dvojac je tijekom dvije godine tražio bespovratne potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda dajući lažne podatke u prijavi na natječaj.

Iz Ureda europskog javnog tužitelja u Zagrebu oglasili su se o novoj istrazi koja je otvorena protiv dvoje hrvatskih državljana.

Uz poduzetnicu iz Rijeke za prijevaru s potporama u poljoprivredi osumnjičen je i prokurist jedne tvrtke, doznaje N1. Oboje su uhićeni u srijedu.

EPPO sumnja da je dvojac od listopada 2021. do 17. listopada 2022. tražio bespovratne potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj koji s 15 posto sufinancira Državni proračun RH. 

Oni su u ime jedne tvrtke podnijeli zahtjev Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za gotovo pola milijuna eura potpore u sklopu javnog natječaja, pri čemu su lažno prijavili da tvrtka ispunjava obvezne uvjete. Službenoj osobi iz Ministarstva poljoprivrede dvaput su dali lažne podatke tvrdeći da su ispunjeni traženi uvjeti, utvrdila je policija i EPPO.

EPPO u rješenju o otvaranju istrage navodi da su poduzetnica i njezin poslovni partner lažno iskazali da tvrtka za koju su tražili potporu ima zaposlenika poljoprivredne ili biotehnološke struke, a lažirali su i podatak da je ta firma član poljoprivredne zadruge, čime su dobili neopravdanu prednost prilikom ocjenjivanja u postupka nabave.

Agencija je tijekom administrativne obrade uočila elemente prijevare, te je odlučila ne isplatiti bespovratne potpore, potvrdio je EPPO.

Pročitajte i ovo alarmantna situacija Hrvati sve više traže jednu vrstu lijekova: "Apsolutno je zabrinjavajuće..."

Pročitajte i ovo Opoziv proizvoda Nemojte ju jesti! Povlači se popularna namirnica, sadrži metal

Povezane teme