traga se za žrtvama

Podignuta kaznena prijava za ratni zločin: Komandant JNA izdao zapovijed za napad, zlostavljano i ubijeno 37 civila

Spomen-obilježje masovne grobnice u Saborskom Foto: Damir Krajac / CROPIX
Podignuta je kaznena prijava protiv muškarca kojeg se sumnjiči da je odgovoran za ratne zločine 1991. godine u Saborskom i okolnim mjestima.

Karlovačka policija, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, dovršila je kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog prilikom napada i okupacije Saborskog i okolnih mjesta u studenom i prosincu 1991. godine

Utvrđena je osnovana sumnja da je osumnjičenik, rođen 1942. godine, u svojstvu komandanta Komande 13. Korpusa bivše JNA 7. studenog 1991. godine izdao zapovijed za napad na Saborsko i okolna mjesta.

Na temelju te zapovijedi njemu su podčinjene postrojbe bivše JNA i pripadnici paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine, kršeći pravila međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba u razdoblju od 7. studenog 1991. do kraja iste godine, na Saborsko i okolicu uz zrakoplovnu potporu izvršile nasumični napad iz raznovrsnog topničkog i raketnog oružja te uništavali nebranjene civilne objekte, obiteljske kuće, gospodarske objekte, poslovne zgrade i vjerske objekte, čime je načinjena velika materijalna šteta.

Nakon toga su na tom području zlostavljali i ubili 37 civilnih osoba, muškaraca i žena, pretežito starije dobi. Znajući za počinjenje zločina, osumnjičenik nije spriječio nezakonita postupanja svojih postrojbi niti je kaznio počinitelje tih zločina, već je pristao da njemu podređene osobe nastave s protupravnim radnjama. Posmrtni ostaci 29 ubijenih civila ekshumirani su i identificirani, a još uvijek se traga za posmrtnim ostacima osmero ubijenih civila.

Protiv osumnjičenog je zbog kaznenog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva u odsutnosti podnesena kaznena prijava nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

Pročitajte i ovo velika promjena vremena Stiže olujno nevrijeme s grmljavinom: Izdana upozorenja