novi ulaz u metropolu

Počinju veliki radovi u Zagrebu: Proširuje se važna prometnica i gradi nova pruga nakon 20 godina

Projekt Sarajevska Foto: Grad Zagreb
Sarajevska cesta bit će proširena u punom profilu koji uključuje tri kolne trake za automobile u svakom smjeru te obostranu pješačku i biciklističku stazu.

U Zagrebu se danas otvaraju radovi na proširenju i rekonstrukciji Sarajevske ceste, novom južnom cestovnom ulazu u metropolu. Nakon 20 godina proširit će se i tramvajska mreža, točnije tramvajem će se moći i do Ranžirnog kolodvora, gdje će se izgraditi i okretište.

Početak radova točno u podne obilježit će gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima.

Sarajevska cesta bit će proširena u punom profilu koji uključuje tri kolne trake za automobile u svakom smjeru te obostranu pješačku i biciklističku stazu.

Radovima je obuhvaćena izgradnja 1,8 kilometara ceste te 2,25 kilometara tramvajske pruge. Nova tramvajska pruga spojit će Aveniju Dubrovnik s Ranžirnim kolodvorom, gdje će se izgraditi zaokretnica i objekt ZET-a.

Nova prometnica koju gradi Grad Zagreb nadovezuje se na projekt Hrvatskih autocesta, koje izvode novi cestovni vijadukt preko Zagreb Ranžirnog kolodvora i spoj do mreže autocesta, čime će biti otvoren novi južni ulaz u grad, ističu u priopćenju iz Grada Zagreba.

Iz Grada su poručili kako su sve imovinskopravne prepreke na trasi Sarajevske ceste riješene, a prometnicu nazivaju ključnom za povezivanje grada s obilaznicom preko Ranžirnog kolodvora.

Vrijednost radova na Sarajevskoj cesti je 25 milijuna eura, za što gradska uprava Zagreba očekuje većinsko sufinanciranje iz EU fondova u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

Završetak radova predviđen je krajem 2025. godine.

Pročitajte i ovo Jasna poruka VIDEO Pogledajte kako je Putin odgovorio Vučiću zbog nedolaska na samit BRICS-a

Pročitajte i ovo Dobro je znati Uskoro velika promjena u obračunu struje: Nemojte na ovo zaboraviti, može vas koštati dvostruko više!