vremenska prognoza

Pripazite se - početkom tjedna visoka opasnost od UV zračenja. Detalje donosi meteorolog Dnevnika Nove TV

Početkom tjedna nastavlja se toplinski val. Postoji velika opasnost od sunčeva UV zračenja. Detalje donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Početkom tjedna ponovno će nas pokrivati polje povišenog i izjednačenog tlaka unutar kojeg se prostire sve topliji zrak. Vrlo toplo je i u višim slojevima atmosfere gdje se od utorka u unutrašnjosti mogu stvarati uvjeti za manje lokalne nestabilnosti. U ponedjeljak ujutro posvuda će biti vedro i vrlo toplo, osobito na Jadranu. Najniža temperatura u unutrašnjosti i dalje od 16 do 21, a na moru visokih 23 do 28 stupnjeva što će ponegdje ublažavati slab do umjeren burin.

U nastavku dana u središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano i vrlo vruće ponegdje uz najvišu temperaturu većinom oko 36 stupnjeva pa je na snazi narančasti mteoalarm. U istočnim predjelima sunčano i vrlo vruće ponegdje i do 37 stupnjeva. Osjet vrućine neznatno može ublažavati slab i umjeren jugoistočnjak. U Gorskom području i na Sjevernom Jadranu pretežno sunčano vruće i vrlo vruće. Vjetar većinom slab, a najviša temperatura od 32 do 37 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Nagorjele kuće FOTO/VIDEO Kod Solina i dalje gori, ozlijeđen vatrogasac: "Pred kolegama je duga i besana noć"

U Dalmaciji vruće i vrlo vruće uz slab do umjeren jugozapadnjak. Najviše vrijednosti bit će u unutrašnjosti - ponegdje i do 38 stupnjeva. Ljetnu vrućinu prati i vrlo toplo more osobito na sjevernom dijelu ponegdje i do 29 stupnjeva. Visoke temperature zraka i mora isto tako slijedi velika i vrlo velika opasnost od sunčeva UV zračenja.

Jednako tako na snazi ostaje i upozorenje na toplinski val zbog kojeg su i u kontinentalnim krajevima na snazi ozbiljna upozorenja na toplinski udar. U unutrašnjosti sljedećih dana pretežno sunčano s toplim noćima, a dani će biti vrući i vrlo vrući. Od utorka ne isključuje se mogućnost i za poneki poslijepodnevni pljusak, prije svega u Središnjoj Hrvatskoj i gorskom području.

Na Jadranu pretežno sunčano i vrlo vruće uz tople i vrlo tople noći pa na snazi ostaje upozorenje najvećeg stupnja opasnosti meteoalarma. Prema današnjim proračunima: u nedjelju, većinom u unutrašnjosti, osvježenje s oborinama koje ponegdje može donijeti i grmljavinsko nevrijeme. Do nedjelje pretežno sunčano i vruće, samo ponegdje u unutrašnjosti uz malu mogućost za kratkotrajni pljusak.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Pročitajte i ovo Strava u Malom Lošinju Rampa trajekta poklopila pomorce - trojica su poginula, poznato stanje ozlijeđenog: "Ljudima koji su tome svjedočili treba psihološka pomoć"

Pročitajte i ovo u smjeru mora i Zagreba Velike gužve na autocesti: Nedaleko od Splita prometna nesreća, vozi se usporeno