Dobre vijesti

Početak turističke sezone smanjio broj nezaposlenih

Slika nije dostupna
Dobrim vijestima o padu nezaposlenosti, kojima se pohvalila premijerka, pridonio je početak turističke sezone. Kuhari, konobari, recepcionari, ali i poljoprivredni radnici ovih su dana tražena radna snaga.

Tisuće ljudi pronašle su u travnju toliko željen posao. Većina se zaposlila sezonski, neki u turizmu, neki u poljoprivredi. Na plantaži krastavaca i jabuka radnika stalno nedostaje. 'Sad smo trenutno primili 15 ljudi, što će ostati kod nas, to ćemo vidjeti, to zavisi od njih, ne od nas', ističe Željko Krolo, vlasnik tvrtke Zarja. Dobrim radom dokazala se Ankica Mojzeš. Nakon nekoliko sezona, postala je stalna zaposlenica plantaže. 'Nije teško tko je voljan raditi nije teško malo je vruće ali to su vanjski faktori na koje ne možete utjecati', kaže Ankica.

Mario Ljubičić je po zanimanju strojobravar. No treću godinu za redom zaposlio se kao sezonski radnik u opatijskom hotelu i govori tri strana jezika. 'Dobri su uvjeti, sve je korektno, šefovi su dobri tako da se osjećam jako ugodno ovdje', priča on. Većina hotela u Opatiji otvorena je cijelu godinu, ipak uoči početka sezone raste potražnja za sezoncima. 'To je otprilike 30 do 40 ljudi što mi zapošljavamo, što se strukture tiče to je uglavnom operativno osoblje, kao što su kuhari, konobari, sobarice, recepcionari', kaže Loredana Perčić, direktorica Magnum Opatije.

Kraj travnja na burzi je dočekalo 308.675 osoba. Novi posao pronašlo je njih 16.958. 'Činjenica je da se stopa nezaposlenosti smanjila u svakom slučaju ohrabruje međutim da bismo donosili nekakve zaključke treba pričekati kraj godine odnosno jedno dulje razdoblje', smatra Martina Lovrić, s portala MojPosao. Premijerka će vjerojatno i sljedeći mjesec imati razloga za optimizam, jer potražnja za sezoncima još traje.

Povezane teme