Počelo tretiranje

Osječku borbu s nesnosnim krvopijama pratili smo - iz zraka: Pilot otkrio kolika je uspješnost tretiranja, a novi gradonačelnik koliko će sve koštati

Osječani ove sezone ne bi trebali brojati ubode komaraca. Drugi dan nakon što je preuzeo novu dužnost, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić odlučio je podići zrakoplove i započeti s prvim ovogodišnjim avio-tretiranjem.

Avioni su poletjeli prije nekoliko trenutaka i nadlijetat će područje od prigradskog naselja Sarvaš do Podravlja, ukupne površine 1300 hektara. U isto vrijeme, u više naselja provodit će se i tretiranje sa zemlje.

To bi trebalo zaustaviti pojavu prve generacije komaraca, kojoj pogoduju obilne kiše i visok vodostaj, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Uspješnost tretiranja 90 do 95 posto

Osječku borbu s komarcima pratili smo sa zemlje, ali i iz zraka. Reporter Domagoj Mikić je bio u avionu iznad Osijeka. Kako je rekao, avionom se zaprašuju komarci u Osijeku. Pilot Miroslav Vlašić kazao je kako će danas biti zaprašeno nekih 1300 hektara.

"Preletjet ćemo zelene površine sjeverno od Sarvaša i sjeverni dio uz Dravu. Uspješnost ovog tretiranja je 90-95 posto, sve zavisi od intenziteta komaraca, ima li ili nema poplava, visoki vodostaj rijeke i ostali vremenski uvjeti", kazao je Vlašić.

"Ova godina je krenula s kišom pa je Kopački rit, odakle stižu komarci, pun vode. To znači da bi ove godine trebalo biti komaraca", rekao je Vlašić.

"Druga ekipa radi sa zemlje, a ja s aviona. Vruće je u avionu, tu je 35 do 40 stupnjeva, imamo ispred sebe motor od 1000 konjskih snaga koji jako grije", dodao je Vlašić.

Odluka osječkog gradonačelnika

Osječko prigradsko naselje Sarvaš posjetila je Marina Bešić Đukarić. U ovom trenutku nije bilo potrebe tražiti pomoć države za financiranje, no sezona je tek počela, vidjet ćemo hoće li tako ostati do kraja sezone.

Novi gradonačelnik ima plan i nije dugo čekao. Gradonačelniku Osijeka Ivanu Radiću danas je drugi radni dan. "Krenula je najezda komaraca i mi smo se odlučili odmah djelovati iz zraka i zemlje", kazao je Radić.

Novi gradonačelnik nije čekao i ima plan za suzbijanje komaraca.

"Problem Osijeka su komarci, tretirat ćemo 1300 hektara iz zraka, od Sarvaša do Podravlja i 2500 hektara sa zemlje - Jug II, Donji Grad, Sarvaš, Nemetin i lijevu obalu", nabrojio je Radić i dodao da očekuje i pomoć države.

Čuo se s premijerom Plenkovićem

"Čuo sam se sa županom Anušićem i premijerom Plenkovićem, oni su na raspolaganju i država će se uključiti u rješavanje ovog problema. Ovo tretiranje košta oko 450 tisuća kuna, mi imamo izdvojeno u proračunu 3,1 milijuna kuna", rekao je Radić i dodao kako je dužnost gradske uprave zaštititi Osječanke i Osječane te da će učiniti sve kako bi to učinili pa je zato već danas dignut avion.

"Osim pomoći države i Vlade, podržavam inicijativu župana Anušića. Ona će se naći na stolovima svih načelnika u okolici Osijeka i područjima koja su ugrožena najezdom komaraca jer samo zajedno i odgovorno možemo riješiti taj problem", kazao je Radić i dodao kako se komarci moraju tretirati u skladu s preporukama HZJZ-a.

"Apeliram ih i pozivam da zajednički djelujemo", zaključio je Radić. U najkritičnijim sezonama je znalo ubosti devet komaraca u jednoj minuti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr