Počelo obilježavanje Dana oružanih snaga

Slika nije dostupna
U Dubrovniku je danas počelo dvodnevno obilježavanje Dana Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske te 15. obljetnice deblokade Dubrovnika.

Svečani program počeo je jutros odavanjem počasti poginulim braniteljima i civilima grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, te su tom prigodom položeni vijenci ispred Središnjeg križa na dubrovačkom groblju Boninovo te pokraj Križa na Srđu.

U crkvi sv. Vlaha služena je misa za sve branitelje i civile poginule u obrani Dubrovnika te za sve branitelje poginule u Domovinskom ratu. 

Misu je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac koji je u propovijedi kazao kako "budući da ni o hrvatskoj borbi za slobodu, ni o hrvatskim oružanim snagama niti jest, niti može biti sve zapisano u knjigama, nama ostaje važna zadaća da čistu i neiskrivljenu istinu usmeno prenosimo budućim naraštajima".

U Kuparima je priređena prigodna svečanost na kojoj su uručene zahvalnice udrugama proisteklim iz Domovinskog rata s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Sudionicima su se tom prigodom obratili izaslanik Predsjednika i načelnik Glavnog stožera HV-a general Josip Lucić te ministar obrane Berislav Rončević.

Odlukom predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Stjepana Mesića odličje Reda Nikole Šubića Zrinskog dobio je 75. samostalni bataljun HV-a Dubrovnik te Odred naoružanih brodova Dubrovnik.

Kulturni program proslave Dana Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske te 15. obljetnice deblokade Dubrovnika počeo je jutros nastupom orkestra Hrvatske ratne mornarice na Stradunu.

Večeras u Kazalištu Marina Držića bit će održan svečani koncert na kojemu će nastupiti Orkestar HV-a sa solistima, a u atriju dubrovačkog kazališta bit će postavljena izložba ratnih fotografija na temu Dubrovnik u Domovinskom ratu.

Svečana akademija povodom Dana oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske te 15. obljetnice deblokade Dubrovnika održat će se sutra u 11 sati u Kazalištu Marina Držića, a nazočni će biti i predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Vladimir Šeks te predsjednik Vlade Ivo Sanader.