Miris kamilice raširio se Slavonskim poljima. U Hrvatskoj je ove godine zasijano oko 6000 hektara. Berba kamilice ovih dana u punom je jeku.
"Kod samog branja je bitno da ne bere se prenisko kamilica, da se ne kupe kojekakvi nepoželjni korovi koji mogu zasmetati određenim proizvodima", kaže Ninoslav Studen, proizvođač kamilice.
Na 70 hektara kamilice berba će trajati 25 dana. A kad je kamilica spremna za berbu?
"Određuje se prema broju otvorenih cvjetova, prema boji, visini", kaže Studen.
Da bi se obradio jedan hektar kamilice potrebno je 10 sati rada.
"Prosječna proizvodnja kvalitetne berbe je od 500 do 700 suhe kamilice kilograma po hektru", kaže proizvođač kamilice.
Kamilica s polja ide ravno u sušaru.
"Ovdje se kamilica suši otprilike 23 sata na temperaturi od oko 50 celzijevih stupnjeva. Nakon toga se pakira u kutije i sprema se za daljnjh otpremninu i preradu. Kompletna proizvodnja ide na europsko tržište", opisao je Studen.
Uz pšenicu, ječam i kukuruz sve zastupljenija kultura postaje i kamilica. Najviše se uzgaja u slavonskim županijama.
A zbog sigurnog otkupa površine pod kamilicom iz godine u godinu rastu.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr