Premijer u New Yorku

Plenković kod slavnog novinara na CNN-u: "Nakon izbora u studenom..."

Andrej Plenković, Richard Quest Foto: Vlada RH
Vlada će nastaviti stvarati bolje uvjete za hrvatske građane i gospodarstvenike, posebno za strane ulagače, poručio je premijer Andrej Plenković u intervjuu za CNN.

Hrvatska kontinuiranim rastom BDP-a i najvišim kreditnim rejtingom u povijesti ubrzano lovi korak s razvijenijim članovima EU-a, rekao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak u intervjuu sa CNN-ovim voditeljem Richardom Questom.

"Izgledi Hrvatske, kao najmlađe članice Europske unije, u pogledu gospodarskog rasta i lovljenja koraka s članicama koje su duže u EU, vrlo su pozitivni", poručio je Plenković. Kreditni rejting Hrvatske odnedavno je na razini A- i prema Standard&Poor'su i Fitchu. 

Premijer je najavio je da će Vlada nastaviti stvarati bolje uvjete za hrvatske građane i gospodarstvenike, posebno za strane ulagače, uključujući i one iz Amerike s kojima će se susresti u New Yorku gdje sudjeluje na 79. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Osvrnuo se na u travnju održane parlamentarne izbore u Hrvatskoj i istaknuo da je HDZ te izbore osvojio treći put zaredom. U koaliciji s Domovinskim pokretom, ali i drugim strankama liberalne orijentacije te predstavnicima nacionalnih manjina, dogovoren je Program Vlade koji, kazao je premijer, reflektira 90 posto izbornog programa HDZ-a. Ne vidi, dodao je, u Hrvatskoj nikakvih promjena koje bi nekome izvana mogle izgledati kao skretanje s politike desnog centra

Izbori u Europi i Americi 

U Europi je, međutim, došlo do promjene političke arhitekture, a Plenković smatra da su razlozi za to posljedice nezakonitih migracija koje su utjecale na sigurnost građana, ekonomske i socijalne posljedice covida i ruska agresija na Ukrajinu koja je prouzročila najveću energetsku krizu, rast cijena energenata te inflatorne pritiske.

No europske institucije nalaze se sada na početku novog mandata, a svi povjerenici Europske komisije dolaze iz umjerenih stranaka, kazao je Plenković. Većina koja podupire novu Komisiju, dodao je, vrlo je uravnotežena i nema utjecaja bilo kakvih ekstremnih političkih stranaka.

Upitan o skorašnjim predsjedničkim izborima u SAD-u, predsjednik hrvatske vlade kazao je da treba poštovati izbor američkih građana. "Radili smo i s administracijom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i predsjednika Joea Bidena, poštovat ćemo volju američkog naroda, želimo da sve prođe u redu i da je američka demokracija ojačana, a ne oslabljena nakon izbora u studenome, kao što je bila nakon prethodnih", istaknuo je.

"S velikom pažnjom promatramo što se događa u Sjedinjenim Američkim Državama", kazao je i dodao da se primjećuje velika polarizacija, ali to se događa i u nekim drugim demokratskim zemljama.

Pročitajte i ovo istraga u tijeku Užas u Međimurju: Sin je čistio pušku pa usmrtio majku?

Pročitajte i ovo istraga u tijeku Užas u Međimurju: Sin je čistio pušku pa usmrtio majku?