Toplinski val

Plaže su pune, a stručnjaci pozivaju na oprez: "Posljedice mogu biti opasne!"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Hrvatsku opet čekaju velike sparine, ali i toplije more. Jadran se u petak grijao do 36 stupnjeva, a za vikend se očekuju još i više temperature. Već za subotu meteorolozi su izdali crveno upozorenje za riječku i dubrovačku regiju.

Plaže su pune, a stručnjaci i ovaj put pozivaju na oprez i savjetuju – smanjiti izlaganje suncu jer posljedice mogu biti opasne.

''Možemo dobiti sunčane opekline. S druge strane, ako po ovako velikim vrućinama ne uzimamo dovoljno tekućine, ne rashlađujemo se, može doći do blage dehidracije, pa i do težih oblika toplinske iscrpljenosti i toplinskog udara'', upozorava Ankica Džono Boban iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Stručnjaci preporučuju često tuširanje, nošenje lagane odjeće, boravak u rashlađenim prostorijama, kao i da se pije prirodne sokove ili vodu i izbjegava tešku hranu. Najbolje je tko može koristiti sirovo voće i povrće i jesti salate da ta hrana bude lagana za naš probavni sustav.

Posljedice velikih vrućina posebno se osjete na krajnjem jugu Hrvatske – zbog toplog mora u srpnju pati školjkarstvo. Situacija je sad stabilnija jer je more ipak za koji stupanj hladnije nego u srpnju, ali posljedice će se osjećati godinama.

Pročitajte i ovo Heroj socijalizator Pomagači na četiri noge također trebaju pomoć i društvo: "Sada više ne možemo zamisliti život bez njih"

Pročitajte i ovo Svjetska vinska velesila Cijene vina će rasti? Glavobolja za vinare, a onda i kupce

Iz Ravnateljstva civilne zaštite uputili su apel svima koji putuju da izbjegavaju najtopliji dio dana i da sa sobom uvijek imaju dovoljno vode i hrane. Klimu u automobilima trebali bi namjestiti na temperaturu sedam stupnjeva nižu od vanjske.

Više detalja pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Danijele Demarin Hasanović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.