Nagorjele kuće

FOTO/VIDEO Kod Solina i dalje gori, ozlijeđen vatrogasac: "Pred kolegama je duga i besana noć"

1/18 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U nedjelju rano poslijepodne planuo je požar na području Solina. Požar gase četiri kanadera i 135 vatrogasaca.

U nedjelju rano poslijepodne planuo je požar na području Solina, na predjelu Voljak. Građani su za Dnevnik Nove TV rekli kako je na više točaka odjednom krenuo požar.

Na terenu je 135 vatrogasaca iz 19 vatrogasnih postrojbi i s 45 vatrogasnih vozila, javlja Hrvatska vatrogasna zajednica.

Također javljaju i da je tijekom intervencije lakše ozlijeđen jedan vatrogasac iz DVD-a Slatina. Iz ŽVOC-a Split su javili da ima opekline prvog stupnja (oba uha i nos), pušten je na kućnu njegu.

"Oko 13:30 smo primijetili mali dim na jednoj strani i nedugo nakon toga drugi. Brzo je to eskaliralo. Paralelno je krenulo ovamo i ovamo, sad ne znam jel to slučajno ili ne“, rekao je Ivica Ćurak iz Rupotina.

Pročitajte i ovo Strava u Malom Lošinju Rampa trajekta poklopila pomorce - trojica su poginula, poznato stanje ozlijeđenog: "Ljudima koji su tome svjedočili treba psihološka pomoć"

"Katastrofa, ne znam što bih vam rekao. Vidite da su kanaderi došli spasiti stvar, vatrogasci su došli. Ne daj Bože da nam zahvati kuću", rekao je Zoran Popović iz Rupotina.

"Četiri kanadera, trebalo im je dva sata da dođu. Mislim da odlično rade svoj posao, ali mislim da ih je malo. Moja kuća je 100 metara odavde. Nadam se da neće doći do nje", rekao je Viktor Božić iz Rupotina.

Dojavu o požaru Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC) Split zaprimio je u 14:40. Riječ je o požaru otvorenog prostora.

Iz Rupotine, mjesta između Solina i Klisa javio se novinar HRT-a.

"Situacija nije dobra, iako kanaderi zaustavljaju širenje vatre koja se zavukla među kuće. Kako neslužbeno doznajemo, dvije su kuće vjerojatno nagorjele, a ne izgorjele", rekao je Dominik Strize

Pročitajte i ovo Kobna prva četvrtina Hrvatska izgubila veliko finale i osvojila srebro: Srbija treći put zaredom olimpijski pobjednik u vaterpolu!

Na terenu su vatrogasci s operativnog područja, a u pomoć im dolaze i četiri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

U pripravnosti su vatrogasne postrojbe Zadar, Šibenik i Dubrovnik. Uz njih, u pripravnost su stavljeni i vatrogasci za dislokaciju iz Vatrogasnih zajednica Ličko-senjske županije i Grada Zagreba", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Gašenje otežava vjetar, a stup dima vidi se i iz susjednih mjesta. Na terenu su i inspektori MUP-a. Niti 48 sati prije na istom području, kod Neorića i Klisa, gorjela su dva požara.

Za njih je utvrđeno da su namjerno izazvani. Prije nego što se utvrdi što se dogodilo u Solinu, vatrogasci ovu vatrenu stihiju – moraju obuzdati.

 

"Stanje je nešto bolje, objekti nisu ugroženi. Radit će se cijelu noć. Donji dio je nekako pod kontrolom, na gornjem dijelu je još otvoreni plamen, pribojavamo se što će biti tijekom noći zbog vjetra. Oko 22 sata je najavljena bura, od toga strahujemo, ali se nadamo da neće biti jaka. Na terenu je 151 vatrogasac", rekao je zapovjednik DVD-a Klis Zoran Cicvara za Radio Dalmaciju.

"Rupotine, pred kolegama je duga i besana noć.. Ozljeđenom kolegi želimo što brži oporavak...", objavili su vatrogasci na Facebook stranici Vatrogasci 193.

Iz Vodovoda i kanalizacija Split (VIK) obavijestili su potrošače na području Solina da su zbog požara na predjelu Rupotine i iznimne potrebe za vodom mogući prekidi vodoopskrbe.

VIK je u dogovoru i ispomoći Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP), te će cisterna s pitkom vodom biti na staroj kliškoj cesti, predio Greben, priopćeno je iz VIK-a.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Pročitajte i ovo u smjeru mora i Zagreba Velike gužve na autocesti: Nedaleko od Splita prometna nesreća, vozi se usporeno

Pročitajte i ovo na gradskom kupalištu Tragedija nedaleko od Petrinje: Utopio se stranac