Prostrana šuma i više od 100 vrsta gljiva švedski su stol za svakog gljivara koji sada zadovoljno trljaju ruke. Prepune košare dokaz su dobre godine. Tajnu pronalaska ne otkrivaju, ali zato kulinarske recepte ne skrivaju, te su ih neki sa zadovoljstvom odlučili podijeliti s nama.
Pune košare vratio se i poznati meteorolog Nove TV. 'Vrganji, dvije blagve, neke krasnice, sunčanice i tako, uglavnom bolje nego što sam očekivao', kaže Milan Sijerković.
>> Duga Resa: Ubrala vrganj kapitalac težak gotovo dva kilograma
A umorne gljivare dočekala je prava delicija. Da bi gljivarski kotlić bio što ukusniji, ali i siguran, gljive je važno znati prepoznati. Uz druženje, neki su polagali i gljivarski ispit. Milan je nakon uspješnog prepoznavanja gljiva, dobio titulu determinatora. 'Za zvanje determinatora moraju prepoznati 90 posto izloženih gljiva, a u teoretskom dijelu moraju znati dosta o morfologiji i sistematici gljiva', kaže Branko Bartolić glavni tajnik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook