Pčelari u problemima

Omiljena namirnica mogla bi poskupjeti zbog jedne od najtežih sezona u posljednjih 20 godina

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Ekstremni vremenski uvjeti donijeli su probleme i pčelarima. Posljednjih godina šokantno pada proizvodnja meda. Nekima i do 90 posto. Znači li to rast cijena ili dominaciju uvoznog meda?

Anto Matijević bavi se pčelarstvom već 20 godina i ovako lošu sezonu ne pamti. Paklene vrućine ubile su mu prinos meda i otežale pčelarenje. "Pretprošle godine smo imali dvije i pol tone meda na ovom pčelinjaku. Ove godine nismo imali ništa. Prošle smo imali oko 260 kila, znači 10 puta manje, a ove godine 100 posto manje", govori pčelar iz Zagreba.

Da je godina dobra, po košnici bi dobio 30 do 40 kilograma meda. U pčelinjaku je ostavio mjesece truda i rada, a zarada je nikakva. U nadi da će sljedeća sezona biti bolja, priprema se pčelinje zajednice za zimu. Manjak je peluda i nektara, a bolesti je sve više.

"Toliko je dominantna nozema cerana na našim pčelinjacima, a pčelari tu bolest jer je brza, jaka i nanosi štete, teško prepoznaju. Nagle promjene su jedna vrsta stresa za pčele", upozorava umirovljeni profesor pčelarstva s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Nikola Kezić.

Kakvi su planovi pčelara za preživljavanje i hoće li zbog svega biti prisiljeni dizati cijene, pogledajte u priloženom videu.

Pročitajte i ovo Bizaran incident Putnica otvorila kutiju s hranom, a zbog onoga što je vidjela avion je morao hitno sletjeti

Pročitajte i ovo Objavio HALMED Povlači se lijek za visoki krvni tlak, bolesnici se trebaju javiti liječniku