U tu dobru statistku svakako se ubraja i oko 40 tona potočne pastrve i proizvoda od te ribe koji se svake godine iz Like izvoze u svijet. Riba iz Gacke posebna je poslastica na Manhattanu. Iz ličkih ribnjaka do tanjura u restoranu za manje od sat vremena stiže divlja potočna pastrva. 'Došao sam usporediti to, jer sam čuo dosta priča o kvaliteti pastrve iz izvora Gacke, iz rijeke Gacke i mogu samo reći da su sva moja očekivanja opravdana,' rekao je Toni Marić, ugostitelj iz Hercegovine.
Ribogojilište u Gackoj dolini na godinu proizvede oko 200 tona pastrve. Od te brojke čak pola otpada na zdraviju, divlju, potočnu pastrvu. 'Ovo je potočna matica, koju svake godine mrijestimo, moramo na nju paziti tako da ju ne smijemo dugo držati vani, svaki stres joj može štetiti, moramo ju pustiti,' rekao je Mile Orešković, poslovođa u ribogojilištu. Iz ovog ličkog uzgajališta pastrve putuju u tanjure diljem svijeta. Poseban su specijalitet na njujorškom Manhattanu gdje ih trenutno nema zbog turističke sezone u Hrvatskoj i sve veće potrebe tržišta.
'Sada smo više orijentirani na domaće tržište stvarno, potražnja je velika, pokrivamo i Jadran i Plitvice,' rekla je Milka Rajan, djelatnica ribogojilišta. Četrdesetak tona kavijara i potočne pastrve svake se godine iz Like izveze u svijet. Taj je hrvatski autohtoni proizvod prošao vrlo stroge kontrole američke agencije za hranu i dobio odlične ocjene. 'Pastrva je prvoligaška, to je dovoljno reći,' rekao je Gojko Marić iz Zagreba. Već ove jeseni iz Like će na daleki put preko oceana krenuti nove pošiljke divlje pastrve uzgojene na Gackoj. Kad bi više naših proizvođača autohtone hrane krenulo tim putem, gdje bi nam bio kraj.